NajPrzepis.pl Salceson jajeczny - krok po kroku
Salceson jajeczny - krok po kroku
Przepis Salceson jajeczny - krok po kroku

Świetna przekąska na zimno. Trochę bardziej wymagająca pod względem przygotowań, ale z pewnością jest tego warta.

NajKasia    ·   22.3.2022

Salceson jajeczny - krok po kroku

Świetna przekąska na zimno. Trochę bardziej wymagająca pod względem przygotowań, ale z pewnością jest tego warta.

Składniki

Będziemy potrzebować:

7 szt.
jajek
1 słoik
ogórków konserwowych
1 puszka groszku z marchewką
1 słoik
papryki konserwowej
1 op.
żelatyny
1 słoik
sosu tatarskiego
2 kostki
bulionu warzywnego
20 dkg
duszonej szynki
1 łyżka
octu
szczypta
pieprzu
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Przygotuj składniki i możesz zacząć pracować.
  2. Ugotuj jajka i jak ostygną obierz je. Ogórki zetrzyj na tarce na dużych oczkach, szynkę pokrój w paseczki, paprykę i marchew drobno posiekaj. Dodaj groszek i wymieszaj.
  3. Dodaj drobno pokrojone jajka i lekko wymieszaj.
  4. Do garnka daj pół litra wody, żelatynę i dwa buliony. Żelatyny możesz spokojnie dać trochę więcej niż jest podane w przepisie na pół litra wody, dzięki temu salceson będzie bardziej zwarty.
  5. Dodaj trochę wody z ogórków, szczyptę pieprzu, do smaku ocet.
  6. Zagrzej do 40-50°C i poczekaj aż żelatyna się rozpuści.
  7. Pozostaw aby trochę ostygło i dodaj słoik sosu tatarskiego. Dokładnie wymieszaj rózgą. 
  8. Przygotowaną masą zalej warzywa i delikatnie wymieszaj.
  9. Wlej do formy, którą wcześniej przepłucz zimną wodą. Jeśli forma nie jest silikonowa, teflonowa albo nie ma powierzchni zapobiegającej przyleganiu, to wyłóż ją woreczkiem foliowym. Zakryj folią aluminiową i wstaw do lodówki.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz