Sałatka babilońska z przepisu od Ady

Sałatka babilońska z przepisu od Ady

Dodał: NajKasia, 9.1.2021

Kategorie: Sałatka z mięsem, Sałatki

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Przepis mniej więcej na 4 porcje. Sałatka jest lekka i smaczna.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 9.1.2021

Kategorie: Sałatka z mięsem, Sałatki

SKŁADNIKI

60 dkgpiersi z kurczaka
2 łyżkiprzyprawy Gyros
4 łyżkioleju
1 szt.sałaty lodowej
2 op.zielonych oliwek
1/2 szt.ogórka sałatkowego
3-4 szt.pomidorów
100 gmakaronu
120 gsera camembert
220 gsera sałatkowego Pilos 13%

Dresing jogurtowy:

2 op.jogurtu naturalnego
2 łyżkisoku z cytryny
2 łyżkioleju
1 łyżeczkacukru
1/2 łyżeczkisoli
szczyptapieprzu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Około 60 dkg mięsa pokrój na kosteczkę, dodaj 2 łyżki przyprawy Gyros, 4 łyżki oleju, wymieszaj i pozostaw aby się zamarynowało.
  2. W tym czasie wymyj pół główki mniejszej sałaty lodowej, porwrij na małe kawałeczki, dodaj 2 opakowania zielonych oliwek (1 op. = 160 g), pół ogórka sałatkowego pokrój na cienkie półksiężyce, 3-4 sztuki pomidorów pokrój na plasterki, 100 gram ugotowanego makaronu (np. farfalle ...), 1 szt. (120 g) sera Camembert pokrój na małe trójkąciki, 1 szt. rozdrobnionego sera sałatkowego Pilos 13% (220 g).
  3. Wymieszaj, ułóż na talerzu, polej dresingiem jogurtowym do smaku. Na patelni podpiecz mięso z kurczaka aż się zarumieni i połóż na wierzchu sałatki.
  4. Dresing jogurtowy przygotuj następująco: 2 jogurty naturalne, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczkę cukru, 1/2 łyżeczki i szczyptę białego pieprzu. Na pewno się uda. Jest świetna!
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj