NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Rurki z kruchego ciasta nadziewane włoskim kremem
Rurki z kruchego ciasta nadziewane włoskim kremem
Przepis Rurki z kruchego ciasta nadziewane włoskim kremem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   3.12.2022

Rurki z kruchego ciasta nadziewane włoskim kremem

Rurki z kruchego ciasta a w środku smaczny włoski krem. Koniecznie spróbuj. Są fantastyczne. Wierzch wystarczy posypać cukrem pudrem i na świątecznym stole będą wyglądać naprawdę luksusowo.

35 min.
Przygotowanie
12 min.
Gotowanie
Składniki

Kruche ciasto:

380 g
mąki
250 g
masła
200 g
kwaśnej śmietany
1 szt.
jajko

Krem:

150 g
białek
120 g
cukru kryształ
240 g
cukru
trochę
wody
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Z mąki, kwaśniej śmietany i pokrojonego w kostkę masła wyrób kruche ciasto, które zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. 
  2. Przygotuj metalowe foremki do robienia rurek z kremem, które posmaruj tłuszczem.
  3. Ciasto rozwałkuj i pokrój w paski, którymi owijaj metalowe rurki tak, aby ciasto je pokrywało.
  4. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku. Piecz w temperaturze 170 stopni przez około 12 minut - obserwuj. Po upieczeniu pozostaw aby odrobinę ostygły i jeszcze ciepłe rurki ostrożnie zsuń z foremek.
  5. Białka ubij z cukrem kryształem na pianę. 240 g cukru zagotuj z odrobiną wody w garnku - ugotuj syrop (gdy osiągniesz temperaturę syropu 115 stopni to wyłącz palnik). Wody dodaj tyle, aby cukier był zanurzony w wodzie. Nie dodawaj więcej. Przygotowany syrop stale mieszając przelej małym strumieniem do ubitej piany. Miksuj dopóki nie osiągniesz gładkiej, błyszczącej sztywnej piany. 
  6. Napełnij rurki a wierzch posyp cukrem. 
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz