Rurki z kremem z ciasta francuskiego

Przepis Rurki z kremem z ciasta francuskiego

Dodał: NajKasia, 14.11.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Ciasto francuskie, piana z białek i super słodki przysmak gotowy. Proste i szybkie.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 14.11.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Potrzebujemy:

500 gciasta francuskiego
1 szt.jajko do posmarowania
mąka do posypania
foremki na rurki
olej do posmarowania foremek na rurki

Piana z białek:

3 szt.białek
250 gcukru pudru
sok z połowy cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ciasto rozwałkuj na płat min. 35 x 50 cm, cały posmaruj roztrzepanym jajkiem i radełkiem pokrój na pasy 2,5 x 35 cm.
  2. Foremki na rurki posmaruj olejem i posmarowaną jajkiem stroną na zewnątrz nawijaj ciasto na formy na rurki /uważaj żeby nie pobrudzić rurki jajkiem, bo wtedy ciasto nie będzie się do niej przyklejać/.
  3. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciastem w dół. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni aż będą złociste.
  4. Wyjmij po kilku minutach i postaraj się ruchem obrotowym zdjąć upieczoną rurkę przez cieńszy koniec foremki na rurki. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia i napełniaj za pomocą rękawa cukierniczego, do którego daj pianę z białek lub bitą śmietanę.
  5. Piana z białek:
    Do miski nad parę daj 3 białka oraz cukier puder i mikserem miksuj dopóki cukier się całkowicie nie rozpuści i piana nie będzie ciepła. Dolej sok z cytryny i dobrze wymieszaj. Pianę daj do rękawa cukierniczego i napełniaj kremem do połowy z obu stron aby mieć ładne końcówki rurek. Smacznego.

Źródło: Pečené, varené s Ivou

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj