Rumowe kuleczki obtaczane w herbatnikach

Przepis Rumowe kuleczki obtaczane w herbatnikach
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Nie mogłam się powstrzymać i musiałam zrobić kolejny słodki rumowy przysmak na świąteczny stół - rumowe kuleczki obtaczane w herbatnikach. Nie wiem kto to wszystko zje.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

SKŁADNIKI

Podstawa:

4 szt.jajek
4 łyżkicukru
4 łyżkiciepłej wody
4 łyżkimąki
1/2 op.proszku do pieczenia

Zalewa:

200 mlwody
100 gcukru
1 szt.pomarańcza
2 szt.cytryna
3 łyżeczkikakao
esencja rumowa/rum

Ponadto będziemy potrzebować:

orzechy włoskie, żurawina
zmiksowane herbatniki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Jajka zmiksuj z cukrem do osiągnięcia pianki, dodaj ciepłą wodę i ostrożnie już tylko drewnianą łyżką wymieszaj mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Ciasto nałóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.
  2. Upieczone ciasto wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Porwij je na mniejsze kawałki i włóż do większej miski razem z posiekanymi orzeszkami.
  3. W mniejszym garnku przygotuj zalewę. Wodę podgrzej z cukrem. Gdy cukier jest już rozpuszczony dodaj suszoną żurawinę, sok z jednej pomarańczy, sok z dwóch cytrynu, esencję rumową lub rum i 3 łyżki kakao. Odstaw a potem zalej zalewą porwane ciasto z orzeszkami.
  4. Rękoma dokładnie wymieszaj masę, dopraw a jeśli masz wrażenie, że czegoś w niej brakuje to dodaj a potem rękoma formuj mniejsze kuleczki, które obtaczaj w zmiksowanych herbatnikach.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj