Roladki

Przepis Roladki
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Jeśli z pieczenia innych świątecznych ciast zostały Ci białka to koniecznie spróbuj zrobić te roladki. Są fantastyczne. Ich przygotowanie jest dość łatwe i zaliczam je do ulubionych i najsmaczniejszych świątecznych słodkości.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

SKŁADNIKI

Ciasto:

320 gbiałek
210 gcukru
90 gmielonych orzechów włoskich
80 gmąki

Krem:

40 gmąki
40 gmasła
1 łyżkakawy
200 mlmleka
150 gcukru pudru
250 gmasła
1 łyżkarumu

Polewa:

100 gczekolady
30 g100% tłuszczu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Gdy robię te roladki to zawsze ważę białka. Orientacyjnie powinno to być 7-8 szt. białek, ale wszystko zależy od wielkości jajek.
  2. Białka zmiksuj stopniowo na pianę z cukrem. Następnie już tylko delikatnie wymieszaj z orzechami włoskimi i mąką. Ciasto rozetrzyj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 200 stopni przez około 8 minut.
  3. Ciasto po upieczeniu zdejmij z papieru do pieczenia i pozostaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu przekrój je na trzy paski.
  4. Przygotuj krem - mąkę i masło podsmaż na patelni, dodaj kawę (proszek - kawę rozpuszczalną) i zalej mlekiem. Masę doprowadź do wrzenia i stale mieszając ugotuj z niej kaszę. Pozostaw do ostygnięcia mieszając od czasu do czasu.
  5. W misce zmiksuj masło z cukrem do osiągnięcia piany, dodaj kaszę kawową i zmiksuj na gładki krem, który dopraw jeszcze rumem.
  6. Krem nałóż na płaty ciasta i zwiń. Odkrawaj gdy zrobisz rolkę o długości około 5 cm. Krawędzie zamocz w rozpuszczonej czekoladzie, do której dodaj tłuszcz.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj