NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Rolada ziemniaczana z szynką i serem
Rolada ziemniaczana z szynką i serem
Przepis Rolada ziemniaczana z szynką i serem
NajKasia    ·   21.4.2022

Rolada ziemniaczana z szynką i serem

Super pomysł na szybką kolację. Ciasto z ziemniaków, wewnątrz szynka i ser. Do nadzienia możesz dodać dowolne składniki, które najbardziej Ci smakują, na przykład kukurydzę, kiełbaskę, ser pleśniowy...

Składniki

Będziemy potrzebować:

500 g
ziemniaków
1 szt.
jajko
200 g
mąki
30 g
masła
50 g
parmezanu
szynkę
ser w plastrach
sól, pieprz
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój na małe kawałki. Ugotuj je w osolonej wodzie aż będą miękkie i przygotuj klasyczne puree ziemniaczane (jeśli zostało Ci puree z poprzedniego dnia to spokojnie możesz je użyć). Dodaj masło, sól, pieprz, parmezan i dokładnie wymieszaj.
  2. Dodaj jajko oraz mąkę i wyrób gładkie, nieklejące się ciasto, które pozostaw w lodówce na około 1 godzinę. Jeśli miałaś puree z poprzedniego dnia, to nie musisz go wstawiać do lodówki i możesz od razu rozwałkowywać ciasto na stolnicy (możesz sobie pomóc papierem do pieczenia, do którego włóż ciasto ziemniaczane). Do środka włóż szynkę i ser i ostrożnie zroluj (znów możesz sobie pomóc papierem do pieczenia).
  3. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika. Piecz w temperaturze 170 stopni przez około 25-30 minut. Upieczoną roladę pozostaw do ostygnięcia i podawaj. Najlepsza jest na zimno, ale możesz ją podać też na ciepło.

* Waga mąki jest tylko orientacyjna, trzeba oszacować prawidłową ilość, ponieważ każde ziemniaki są inne - niektóre są mniej wodniste niż inne. Dodawaj według potrzeb aby otrzymać miękkie, nieklejące się ciasto, z którym łatwo się pracuje.

Źródło: Giallozafferano

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz