Rolada ziemniaczana z szynką i serem

Przepis Rolada ziemniaczana z szynką i serem

Dodał: NajKasia, 21.4.2022

Kategorie: Obiad, Pora dnia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Rolada ziemniaczana z szynką i serem
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Super pomysł na szybką kolację. Ciasto z ziemniaków, wewnątrz szynka i ser. Do nadzienia możesz dodać dowolne składniki, które najbardziej Ci smakują, na przykład kukurydzę, kiełbaskę, ser pleśniowy...

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Rolada ziemniaczana z szynką i serem

Dodał: NajKasia, 21.4.2022

Kategorie: Obiad, Pora dnia

SKŁADNIKI

Będziemy potrzebować:

500 gziemniaków
1 szt.jajko
200 gmąki
30 gmasła
50 gparmezanu
szynkę
ser w plastrach
sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój na małe kawałki. Ugotuj je w osolonej wodzie aż będą miękkie i przygotuj klasyczne puree ziemniaczane (jeśli zostało Ci puree z poprzedniego dnia to spokojnie możesz je użyć). Dodaj masło, sól, pieprz, parmezan i dokładnie wymieszaj.
  2. Dodaj jajko oraz mąkę i wyrób gładkie, nieklejące się ciasto, które pozostaw w lodówce na około 1 godzinę. Jeśli miałaś puree z poprzedniego dnia, to nie musisz go wstawiać do lodówki i możesz od razu rozwałkowywać ciasto na stolnicy (możesz sobie pomóc papierem do pieczenia, do którego włóż ciasto ziemniaczane). Do środka włóż szynkę i ser i ostrożnie zroluj (znów możesz sobie pomóc papierem do pieczenia).
  3. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika. Piecz w temperaturze 170 stopni przez około 25-30 minut. Upieczoną roladę pozostaw do ostygnięcia i podawaj. Najlepsza jest na zimno, ale możesz ją podać też na ciepło.

* Waga mąki jest tylko orientacyjna, trzeba oszacować prawidłową ilość, ponieważ każde ziemniaki są inne - niektóre są mniej wodniste niż inne. Dodawaj według potrzeb aby otrzymać miękkie, nieklejące się ciasto, z którym łatwo się pracuje.

Źródło: Giallozafferano

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj