Pyszne wilgotne ciasto

Przepis Pyszne wilgotne ciasto

Dodał: NajKasia, 27.2.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Pyszne wilgotne ciasto, które każdy lubi. Smak świeżo przygotowanej kawy z nadzieniem z białek i polewą czekoladową to coś, czemu po prostu nie można się oprzeć!

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 27.2.2021

Kategorie:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

6 szt.żółtek
250 gcukru
3 łyżkiwody
1 filiżankaoleju
100 gmąki
2 łyżkiskrobi kukurydzianej
1 op.proszku do pieczenia
2 łyżkikakao
6 szt.białek
500 mlzaparzonej czarnej kawy

Nadzienie:

2 łyżkimąki
200 mlmleka
4 szt.żółtek
4 łyżkicukru pudru
1 op.cukru waniliowego
250 gmasła

Białe nadzienie:

4 szt.białek
250 gcukru
1/2 filiżankiwody

Polewa czekoladowa:

100 gczekolady
1/2 filiżankioleju

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Żółtka z cukrem zmiksuj do osiągnięcia pianki, dodaj 3 łyżki wody, olej, mąkę wymieszaną ze skrobią kukurydzianą i proszkiem do pieczenia. Na końcu dodaj kakao i wymieszaj. Białka ubij oddzielnie na sztywną pianę a następnie wymieszaj z masą z żółtek.
  2. Tak przygotowane ciasto daj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 - 25 minut.
  3. Gdy ciasto jest już upieczone wyjmij je z piekarnika i przetnij na dwie połówki. Jedną połowę wyjmij z blaszki a drugą pozostaw w blaszce. Ciasto w blaszce ponakłuwaj widelce, i polej je kawą. Pozostaw je aby się "napiło".
  4. Przygotuj krem. 2 łyżki mąki dodaj do 200 ml mleka. Rozmieszaj aby nie mieć grudek, dodaj 4 szt. żółtek i 4 łyżki cukru wraz z 1 op. cukru waniliowego. Gotuj na małym ogniu dopóki masa nie zgęstnieje. Gęstą masę odstaw i pozostaw aby lekko ostygła. Do lekko ostygniętej masy dodaj masło i rozpuść je stale mieszając.
  5. Przygotuj krem z białek. Podgrzej wodę z cukrem. Gdy cukier się rozpuści zdejmij z ognia i pozostaw aby lekko ostygła. Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo dodawaj do białej ciepłą wodę i stale ubijaj aż osiągniesz sztywną masę.
  6. Na nasączony płat ciasta ułóż nadzienie z masła, połóż drugi płat ciasta, nałóż nadzienie z białek i polej rozpuszczoną czekoladą z dodanym do niej olejem. Pozostaw do zastygnięcia w lodówce. Smacznego!
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj