Pyszne rogaliki, które nie muszą wyrastać

Dodał: NajKasia, 4.5.2021
Kategorie:
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIEPrześlij zdjęcie i pochwal się
Rogaliki są doskonałe, delikatne, mięciutkie, naprawdę super, jeszcze nigdy nie jadłam tak dobrych! Więc szybko spróbuj je zrobić :) Bez konieczności czekania aż wyrosną, bardzo chwalę sobie ten przepis.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Dodał: NajKasia, 4.5.2021
Kategorie:
SKŁADNIKI
600 gmąki tortowej
1 małe opakowanieproszku do pieczenia
1 łyżeczkasoli
100 mloleju roślinnego
200 mlciepłego mleka
1 kostkaświeżych drożdży
1 łyżkacukru kryształ
200 mlkwaśnej śmietany
Nutella na nadzienie
żółtko + mleko do posmarowania
cukier puder do posypania
- Ciasto: do 200 ml mleka daj cukier kryształ i rozdrobnione drożdże. Poczekaj aż powstanie zaczyn.
- Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej, dodaj olej, sól, śmietanę. Dodaj zaczyn i wyrób gładkie ciasto. Nie pozostawiaj do wyrośnięcia, od razu pracuj dalej z ciastem.
- Podziel na 4 części.
- Każdą część rozwałkuj na stolnicy na około pół cm, podziel na 8 trójkątów. Na szerszej części połóż nutellę lub nadzienie, na które masz chęć. Zamknij nadzienie ciastem, sklej krawędzie aby nie wyciekło. Zwiń do kształtu croissanta. Łącznie otrzymasz 32 croissantów.
- Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostaw na 15 minut. Posmaruj żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.
- Upiecz w temperaturze 180 ° C aż będą miały złocisty kolor. Naprawdę są pyszne, spróbuj a będziesz zachwycona! Smacznego!
Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od świetnej
kucharki - Blažena Sadovská
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Lahodné rohlíky bez kynutí.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Lahodné rožky bez kysnutia.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Leckere gefüllte Hörnchen - ohne langes Warten an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Töltött kifli.
A ta kostka drożdzy to 25g czy 100g?