Pyszne rogaliki, które nie muszą wyrastać

Przepis Pyszne rogaliki, które nie muszą wyrastać

Dodał: NajKasia, 4.5.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Rogaliki są doskonałe, delikatne, mięciutkie, naprawdę super, jeszcze nigdy nie jadłam tak dobrych! Więc szybko spróbuj je zrobić :) Bez konieczności czekania aż wyrosną, bardzo chwalę sobie ten przepis.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 4.5.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

600 gmąki tortowej
1 małe opakowanieproszku do pieczenia
1 łyżeczkasoli
100 mloleju roślinnego
200 mlciepłego mleka
1 kostkaświeżych drożdży
1 łyżkacukru kryształ
200 mlkwaśnej śmietany
Nutella na nadzienie
żółtko + mleko do posmarowania
cukier puder do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ciasto: do 200 ml mleka daj cukier kryształ i rozdrobnione drożdże. Poczekaj aż powstanie zaczyn.
  2. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej, dodaj olej, sól, śmietanę. Dodaj zaczyn i wyrób gładkie ciasto. Nie pozostawiaj do wyrośnięcia, od razu pracuj dalej z ciastem.
  3. Podziel na 4 części.
  4. Każdą część rozwałkuj na stolnicy na około pół cm, podziel na 8 trójkątów. Na szerszej części połóż nutellę lub nadzienie, na które masz chęć. Zamknij nadzienie ciastem, sklej krawędzie aby nie wyciekło. Zwiń do kształtu croissanta. Łącznie otrzymasz 32 croissantów.
  5. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostaw na 15 minut. Posmaruj żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.
  6. Upiecz w temperaturze 180 ° C aż będą miały złocisty kolor. Naprawdę są pyszne, spróbuj a będziesz zachwycona! Smacznego!

    Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od świetnej
    kucharki - Blažena Sadovská

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU

A ta kostka drożdzy to 25g czy 100g?

Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj