NajPrzepis.pl Pyszne rogaliki, które nie muszą wyrastać
Pyszne rogaliki, które nie muszą wyrastać
Przepis Pyszne rogaliki, które nie muszą wyrastać
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   4.5.2021

Pyszne rogaliki, które nie muszą wyrastać

Rogaliki są doskonałe, delikatne, mięciutkie, naprawdę super, jeszcze nigdy nie jadłam tak dobrych! Więc szybko spróbuj je zrobić :) Bez konieczności czekania aż wyrosną, bardzo chwalę sobie ten przepis.

Składniki
600 g
mąki tortowej
1 małe opakowanie
proszku do pieczenia
1 łyżeczka
soli
100 ml
oleju roślinnego
200 ml
ciepłego mleka
1 kostka
świeżych drożdży
1 łyżka
cukru kryształ
200 ml
kwaśnej śmietany
Nutella na nadzienie
żółtko + mleko do posmarowania
cukier puder do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ciasto: do 200 ml mleka daj cukier kryształ i rozdrobnione drożdże. Poczekaj aż powstanie zaczyn.
  2. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej, dodaj olej, sól, śmietanę. Dodaj zaczyn i wyrób gładkie ciasto. Nie pozostawiaj do wyrośnięcia, od razu pracuj dalej z ciastem.
  3. Podziel na 4 części.
  4. Każdą część rozwałkuj na stolnicy na około pół cm, podziel na 8 trójkątów. Na szerszej części połóż nutellę lub nadzienie, na które masz chęć. Zamknij nadzienie ciastem, sklej krawędzie aby nie wyciekło. Zwiń do kształtu croissanta. Łącznie otrzymasz 32 croissantów.
  5. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostaw na 15 minut. Posmaruj żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.
  6. Upiecz w temperaturze 180 ° C aż będą miały złocisty kolor. Naprawdę są pyszne, spróbuj a będziesz zachwycona! Smacznego!

    Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od świetnej
    kucharki - Blažena Sadovská

Komentarz do przepisu
usia1@poczta.onet.pl    ·   6.5.2021   ·   Odpowiedzieć   ·  

A ta kostka drożdzy to 25g czy 100g?

Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz