NajPrzepis.pl Pyszne miodowe ciasto PRZEPIS NA ZDJĘCIACH
Pyszne miodowe ciasto PRZEPIS NA ZDJĘCIACH
Pyszne miodowe ciasto PRZEPIS NA ZDJĘCIACH

Nie piekę ciast zbyt często, tylko od czasu do czasu. Dlatego ciasto miodowe jest u nas bardzo wyczekiwane i każdy się cieszy gdy je piekę. Z blaszki znika z kosmiczną prędkością. Jest fantastyczne!

NajKasia    ·   30.3.2021

Pyszne miodowe ciasto PRZEPIS NA ZDJĘCIACH

Nie piekę ciast zbyt często, tylko od czasu do czasu. Dlatego ciasto miodowe jest u nas bardzo wyczekiwane i każdy się cieszy gdy je piekę. Z blaszki znika z kosmiczną prędkością. Jest fantastyczne!

Składniki

Ciasto:

500 g
mąki
190 g
cukru pudru
2 szt.
żółtek
2 szt.
całych jajek
90 g
margaryny
50 g
miodu
1 g
sody oczyszczonej

Krem:

1 l
mleko
200 g
cukru
1 op.
cukru waniliowego
2 szt.
żółtek
120 g
budyniu
250 g
masła

Ponadto będziesz potrzebować:

700 ml
śmietany kremówki
100 g
cukru
3 op.
cukru waniliowego
cukier puder do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mąkę, margarynę, cukier puder, żółtka, jajka, miód i sodę spożywczą wymieszaj w misce i wyrób gładkie ciasto, które podziel na 2 części.  Każdą część rozwałkuj do rozmiaru blaszki (blaszkę posmaruj tłuszczem i posyp mąką) i upiecz w temperaturze 180 stopni. Trwa to około 8 minut. Po upieczeniu ostrożnie oddziel nożem ciasto od blaszki.
  2. Z mleka, cukru, cukru waniliowego, żółtek i budyniu ugotuj budyń, który pozostaw do ostygnięcia. Do ostygniętego dodaj masło i zmiksuj mikserem. Powstałym kremem posmaruj upieczone miodowe ciasto.
  3. Po stężeniu kremu nałóż na niego śmietanę ubitą z cukrem i cukrem waniliowym. Połóż wierzchni płat ciasta i odstaw do lodówki (ciasto zmięknie) i pokrój na kawałki.
  4. Jeszcze przed krojeniem posyp po wierzchu cukrem pudrem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz