Pyszne miodowe ciasto PRZEPIS NA ZDJĘCIACH

Pyszne miodowe ciasto PRZEPIS NA ZDJĘCIACH

Dodał: NajKasia, 30.3.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Pyszne miodowe ciasto PRZEPIS NA ZDJĘCIACH
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Nie piekę ciast zbyt często, tylko od czasu do czasu. Dlatego ciasto miodowe jest u nas bardzo wyczekiwane i każdy się cieszy gdy je piekę. Z blaszki znika z kosmiczną prędkością. Jest fantastyczne!

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Pyszne miodowe ciasto PRZEPIS NA ZDJĘCIACH

Dodał: NajKasia, 30.3.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

500 gmąki
190 gcukru pudru
2 szt.żółtek
2 szt.całych jajek
90 gmargaryny
50 gmiodu
1 gsody oczyszczonej

Krem:

1 lmleko
200 gcukru
1 op.cukru waniliowego
2 szt.żółtek
120 gbudyniu
250 gmasła

Ponadto będziesz potrzebować:

700 mlśmietany kremówki
100 gcukru
3 op.cukru waniliowego
cukier puder do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Mąkę, margarynę, cukier puder, żółtka, jajka, miód i sodę spożywczą wymieszaj w misce i wyrób gładkie ciasto, które podziel na 2 części.  Każdą część rozwałkuj do rozmiaru blaszki (blaszkę posmaruj tłuszczem i posyp mąką) i upiecz w temperaturze 180 stopni. Trwa to około 8 minut. Po upieczeniu ostrożnie oddziel nożem ciasto od blaszki.
  2. Z mleka, cukru, cukru waniliowego, żółtek i budyniu ugotuj budyń, który pozostaw do ostygnięcia. Do ostygniętego dodaj masło i zmiksuj mikserem. Powstałym kremem posmaruj upieczone miodowe ciasto.
  3. Po stężeniu kremu nałóż na niego śmietanę ubitą z cukrem i cukrem waniliowym. Połóż wierzchni płat ciasta i odstaw do lodówki (ciasto zmięknie) i pokrój na kawałki.
  4. Jeszcze przed krojeniem posyp po wierzchu cukrem pudrem.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj