NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Puszyste szyszki z ciasta ziemniaczanego
Puszyste szyszki z ciasta ziemniaczanego
Przepis Puszyste szyszki z ciasta ziemniaczanego
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Unikalny przepis, który włożyłam do mojej książki kucharskiej pomiędzy ulubione dania. Chociaż są smażone to w ogóle nie są tłuste. Koniecznie spróbuj.

NajKasia    ·   27.2.2023

Puszyste szyszki z ciasta ziemniaczanego

Unikalny przepis, który włożyłam do mojej książki kucharskiej pomiędzy ulubione dania. Chociaż są smażone to w ogóle nie są tłuste. Koniecznie spróbuj.

80 min.
Przygotowanie
35 min.
Gotowanie
Składniki
1 kostka
drożdży
400 g (ugotowanych)
ziemniaków
1 łyżka
cukru kryształ
250 ml
mleka
60 g (rozpuszczonego)
masła
500 g
mąki
3 szt.
żółtek
1 łyżeczka
skórki z cytryny
1 łyżeczka
rumu
szczypta
soli
do obtoczenia
cukier cynamonowy
do smażenia
olej
Sposób przepisu
Drukuj
80 min.
Przygotowanie
35 min.
Gotowanie
  1. Ugotowane ziemniaki zetrzyj na tarce na małych oczkach, dodaj pozostałe składniki. Ja nie robię zaczynu w specjalny sposób. 
  2. Wyrobione ciasto pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na mniej więcej godzinę.
  3. Po godzinie przełóż ciasto na stolnicę, rozwałkuj i wykrawaj z niego szyszki, które smaż w wystarczającej ilości rozgrzanego oleju aż będą złociste z obu stron. 
  4. Układaj je na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju. 
  5. Wskazówka: możesz je nadziewać nutellą, dżemem, powidłami, orzechami, twarogiem - nadzieniem, które lubisz.

Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od świetnej kucharki - Diabambulka

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz