NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Puszyste szyszki z ciasta ziemniaczanego
Puszyste szyszki z ciasta ziemniaczanego
Przepis Puszyste szyszki z ciasta ziemniaczanego
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   27.2.2023

Puszyste szyszki z ciasta ziemniaczanego

Unikalny przepis, który włożyłam do mojej książki kucharskiej pomiędzy ulubione dania. Chociaż są smażone to w ogóle nie są tłuste. Koniecznie spróbuj.

80 min.
Przygotowanie
35 min.
Gotowanie
Składniki
1 kostka
drożdży
400 g (ugotowanych)
ziemniaków
1 łyżka
cukru kryształ
250 ml
mleka
60 g (rozpuszczonego)
masła
500 g
mąki
3 szt.
żółtek
1 łyżeczka
skórki z cytryny
1 łyżeczka
rumu
szczypta
soli
do obtoczenia
cukier cynamonowy
do smażenia
olej
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ugotowane ziemniaki zetrzyj na tarce na małych oczkach, dodaj pozostałe składniki. Ja nie robię zaczynu w specjalny sposób. 
  2. Wyrobione ciasto pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na mniej więcej godzinę.
  3. Po godzinie przełóż ciasto na stolnicę, rozwałkuj i wykrawaj z niego szyszki, które smaż w wystarczającej ilości rozgrzanego oleju aż będą złociste z obu stron. 
  4. Układaj je na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju. 
  5. Wskazówka: możesz je nadziewać nutellą, dżemem, powidłami, orzechami, twarogiem - nadzieniem, które lubisz.

Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od świetnej kucharki - Diabambulka

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz