NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Ciasteczka orzechowe Puszyste orzechowe rogaliki
Puszyste orzechowe rogaliki
Przepis Puszyste orzechowe rogaliki
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Tylko 5 składników wystarczy aby przygotować doskonałe orzechowe rogaliki. Podczas pieczenia pięknie napęcznieją i rozpływają się w ustach.

NajKasia    ·   3.12.2022

Puszyste orzechowe rogaliki

Tylko 5 składników wystarczy aby przygotować doskonałe orzechowe rogaliki. Podczas pieczenia pięknie napęcznieją i rozpływają się w ustach.

Składniki

Będziemy potrzebować:

200 g
mąki
400 g
cukru pudru
250 g
masła
1 łyżeczka
sody spożywczej
120 g
mielonych orzechów włoskich
polewa czekoladowa do ozdoby
Sposób przepisu
Drukuj
  1. W misce ręcznie wymieszaj wszystkie składniki i na posypanej mąką stolnicy uformuj bochenek, który daj na godzinkę do lodówki aby się schłodził.
  2. Foremki na rogaliki wysmaruj tłuszczem i posyp mąką (nie musisz ale dzięki temu rogaliki lepiej wychodzą z foremek).
  3. Foremki wypełnij ciastem mniej więcej do połowy. Zawsze do napełniania użyj tylu foremek ile Ci się zmieści na blaszkę, aby napełnione foremki nie czekały zbyt długo na pieczenie.
  4. Piecz w temperaturze 150°C przez około 10 - 15 minut w zależności od tego, jak ciemne chcesz je mieć (ja lubię jasne, ale jeśli wolisz bardziej wypieczone to możesz je piec odrobinę dłużej). Rogaliki podczas pieczenia powinny pięknie napęcznieć.
  5. Przez pierwsze 5 minut nie otwieraj piekarnika, aby rogaliki nie opadły. Jeszcze ciepłe rogaliki delikatnie wyjmij z foremek i pozostaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu końcówki rogalików zamocz w polewie czekoladowej.

Źródło: Recepty z mojej kuchyne

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz