Ptysie z kremem budyniowym

Przepis Ptysie z kremem budyniowym

Dodał: NajKasia, 1.5.2021

Kategorie: Ciasto parzone, Ciasta

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Ptysie z ciasta parzonego nadziewane kremem waniliowym. Wierzch jest zanurzony w polewie fondant.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 1.5.2021

Kategorie: Ciasto parzone, Ciasta

SKŁADNIKI

Ciasto:

300 mlwody
150 gtłuszczu
szczyptasoli
200 gmąki
6 szt.jajek

Krem budyniowy:

600 mlmleka
2 op.budyniu waniliowego
2 op.cukru waniliowego
375 gmasła
80 gcukru pudru

Do dokończenia:

300 mlśmietany kremówki
1 łyżkacukru pudru
400 gkupnej polewy fondant

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Do wody daj tłuszcz i szczyptę soli i doprowadź do wrzenia. Gdy tłuszcz się rozpuści wsyp na raz mąkę, zmniejsz temperaturę i dokładnie mieszaj dopóki ciasto nie będzie gładkie i nie klei się do dna rondelka. Ciasto mieszaj około 3 minut, aż na dnie zacznie tworzyć się biała powłoka a z ciasta powstanie kulka.
  2. Następnie ciasto przełóż do zimnej miski, pozostaw aby lekko ostygło a potem stopniowo wmieszaj jedno jajko po drugim. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego ze ściętą końcówką i strzykaj ptysie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i upiecz. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni około 30 - 40 minut.
  3. Z mleka, budyniu i cukru waniliowego ugotuj budyń i pozostaw do ostygnięcia. Masło zmiksuj z cukrem i zmiksuj z tym ostygnięty budyń.
  4. Po upieczeniu ptysie rozkrój, dolną część nadziej kremem budyniowym, następnie ubitą śmietaną kremówką z cukrem i nakryj górną częścią. Na koniec ptysie zanurz w polewie fondant.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj