Ptysie z kremem budyniowym

Dodał: NajKasia, 1.5.2021
Kategorie: Ciasto parzone, Ciasta
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIEPrześlij zdjęcie i pochwal się
Ptysie z ciasta parzonego nadziewane kremem waniliowym. Wierzch jest zanurzony w polewie fondant.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Dodał: NajKasia, 1.5.2021
Kategorie: Ciasto parzone, Ciasta
SKŁADNIKI
Ciasto:
300 mlwody
150 gtłuszczu
szczyptasoli
200 gmąki
6 szt.jajek
Krem budyniowy:
600 mlmleka
2 op.budyniu waniliowego
2 op.cukru waniliowego
375 gmasła
80 gcukru pudru
Do dokończenia:
300 mlśmietany kremówki
1 łyżkacukru pudru
400 gkupnej polewy fondant
- Do wody daj tłuszcz i szczyptę soli i doprowadź do wrzenia. Gdy tłuszcz się rozpuści wsyp na raz mąkę, zmniejsz temperaturę i dokładnie mieszaj dopóki ciasto nie będzie gładkie i nie klei się do dna rondelka. Ciasto mieszaj około 3 minut, aż na dnie zacznie tworzyć się biała powłoka a z ciasta powstanie kulka.
- Następnie ciasto przełóż do zimnej miski, pozostaw aby lekko ostygło a potem stopniowo wmieszaj jedno jajko po drugim. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego ze ściętą końcówką i strzykaj ptysie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i upiecz. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni około 30 - 40 minut.
- Z mleka, budyniu i cukru waniliowego ugotuj budyń i pozostaw do ostygnięcia. Masło zmiksuj z cukrem i zmiksuj z tym ostygnięty budyń.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Věnečky s pudinkovým krémem.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Venčeky s pudingovým krémom.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Spritzkuchen mit Puddingcreme an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Pudingkrémes képviselőfánk.
KOMENTARZE DO PRZEPISU