NajPrzepis.pl Desery Najlepsze desery Cheesecake Cheesecake bez pieczenia Prosty twarogowy tort z morelami "Słoneczne pozdrowienia"
Prosty twarogowy tort z morelami "Słoneczne pozdrowienia"
Przepis Prosty twarogowy tort z morelami "Słoneczne pozdrowienia"
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Fantastyczny morelowo twarogowy deser. Upiekłam podstawowe ciasto tortowe, ale jeśli nie masz na to czasu to równie dobrze możesz wybrać wersje bez pieczenia - herbatniki z masłem i osiągniesz w ten sposób smaczny cheesecake, który jest gotowy w kilka minut. Koniecznie spróbuj.

NajKasia    ·   23.5.2021

Prosty twarogowy tort z morelami "Słoneczne pozdrowienia"

Fantastyczny morelowo twarogowy deser. Upiekłam podstawowe ciasto tortowe, ale jeśli nie masz na to czasu to równie dobrze możesz wybrać wersje bez pieczenia - herbatniki z masłem i osiągniesz w ten sposób smaczny cheesecake, który jest gotowy w kilka minut. Koniecznie spróbuj.

55 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

2 szt.
jajek
50 g
mąki
40 g
cukru kryształ
szczypta
soli

Krem:

1 puszka - 850 g (konserwa)
moreli
300 ml
śmietany kremówki
300 g
twarogu
180 g
cukru kryształ
70 ml
śmietany
30 g
żelatyny
10 g
cukru waniliowego
Sposób przepisu
Drukuj
55 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
  1. Białka ubij na sztywną pianę razem ze szczyptą soli. Gdy białka są już trochę spienione to stopniowo dodawaj cukier i ubijaj. Stopniowo jedno pod drugim dodawaj żółtka a na końcu tylko rózgą wmieszaj mąkę. Przygotowane ciasto nałóż do okrągłej formy do pieczenia i włóż do piekarnika.
  2. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 20 minut - obserwuj. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia i odetnij brzegi, usuń skórkę z wierzchu. Obkrojone ciasto włóż z powrotem do piekarnika i posmaruj je sokiem z moreli.
  3. Żelatynę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu - najpierw zalej wodą, pozostaw aby napęczniała.
  4. W mikserze zmiksuj morele i odstaw je na bok. Twaróg (użyłam klasycznego) rozmiksuj za pomocą miksera, aby uzyskał delikatną strukturę, dodaj cukier i trochę śmietany. W drugiej misce ubij pozostałą śmietanę na sztywną bitą śmietanę - cukru dodawaj do smaku, ja dodałam 2 łyżki. Zmiksowany twaróg połącz z ubitą śmietaną i zwykłą śmietaną.
  5. Napęczniałą żelatynę ogrzej - 1/3 dodaj do masy morelowej a resztę wlej do kremu twarogowego. Wymieszaj razem.
  6. Masę twarogową wlej do formy - ja wyłożyłam boki folią. Na twaróg ostrożnie nanieś masę morelowa i widelcem kolistymi ruchami zrób wzorki. Odstaw do lodówki aby stężało i możesz podawać.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz