Prosty twarogowy tort z morelami "Słoneczne pozdrowienia"

Przepis Prosty twarogowy tort z morelami "Słoneczne pozdrowienia"

Dodał: NajKasia, 23.5.2021

Kategorie: Słodkie torty, Torty

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Fantastyczny morelowo twarogowy deser. Upiekłam podstawowe ciasto tortowe, ale jeśli nie masz na to czasu to równie dobrze możesz wybrać wersje bez pieczenia - herbatniki z masłem i osiągniesz w ten sposób smaczny cheesecake, który jest gotowy w kilka minut. Koniecznie spróbuj.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 23.5.2021

Kategorie: Słodkie torty, Torty

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

2 szt.jajek
50 gmąki
40 gcukru kryształ
szczyptasoli

Krem:

1 puszka - 850 g (konserwa)moreli
300 mlśmietany kremówki
300 gtwarogu
180 gcukru kryształ
70 mlśmietany
30 gżelatyny
10 gcukru waniliowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Białka ubij na sztywną pianę razem ze szczyptą soli. Gdy białka są już trochę spienione to stopniowo dodawaj cukier i ubijaj. Stopniowo jedno pod drugim dodawaj żółtka a na końcu tylko rózgą wmieszaj mąkę. Przygotowane ciasto nałóż do okrągłej formy do pieczenia i włóż do piekarnika.
  2. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 20 minut - obserwuj. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia i odetnij brzegi, usuń skórkę z wierzchu. Obkrojone ciasto włóż z powrotem do piekarnika i posmaruj je sokiem z moreli.
  3. Żelatynę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu - najpierw zalej wodą, pozostaw aby napęczniała.
  4. W mikserze zmiksuj morele i odstaw je na bok. Twaróg (użyłam klasycznego) rozmiksuj za pomocą miksera, aby uzyskał delikatną strukturę, dodaj cukier i trochę śmietany. W drugiej misce ubij pozostałą śmietanę na sztywną bitą śmietanę - cukru dodawaj do smaku, ja dodałam 2 łyżki. Zmiksowany twaróg połącz z ubitą śmietaną i zwykłą śmietaną.
  5. Napęczniałą żelatynę ogrzej - 1/3 dodaj do masy morelowej a resztę wlej do kremu twarogowego. Wymieszaj razem.
  6. Masę twarogową wlej do formy - ja wyłożyłam boki folią. Na twaróg ostrożnie nanieś masę morelowa i widelcem kolistymi ruchami zrób wzorki. Odstaw do lodówki aby stężało i możesz podawać.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj