Proste czekoladowo-budyniowe ciasto według starego przepisu

Proste czekoladowo-budyniowe ciasto według starego przepisu

Dodał: NajKasia, 16.9.2021

Kategorie: Kołacze, Desery

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Ciasto było pyszne a krem mogłabym jeść nawet sam. Równie dobrze można by go użyć jako składnika jakiegoś deseru z biszkoptami w pucharkach typu tiramisu.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 16.9.2021

Kategorie: Kołacze, Desery

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Korpus:

4 szt.jajek
1 szt.cukru waniliowego
200 gcukru
100 mloleju
190 gmąki
2 łyżkikakao
1 małe op.proszku do pieczenia

Krem:

2 szt.jajek
200 gcukru
1 szt.budyniu waniliowego
3 łyżkimąki
500 mlmleka
200 mlśmietany kremówki
150masła

Polewa czekoladowa:

100 gczekolady
30 gmasła
25 mlmleka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Najpierw przygotuj krem. Jajka zmiksuj z cukrem waniliowym i z cukrem. Dodaj budyń waniliowy i mąkę. Polej mleko i wymieszaj aż będzie gładkie. Gotuj aż zgęstnieje.
  2. Ugotowany budyń przełóż do miski i przykryj folią, aby się nie zrobiła skórka.
  3. Na korpus ubij jajka z cukrem waniliowym i z cukrem. Dodaj olej i przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
  4. Ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 170 ° C przez około 15 minut. Sprawdź wykałaczką, czy jest upieczone.
  5. Ostygnięty budyń zmiksuj z masłem. Dodaj ubitą śmietanę i delikatnie połącz razem.
  6. Korpus przekrój na pół. Jedną połowę włóż z powrotem do formy, nawilż mlekiem i posmaruj połową kremu. Daj drugą połowę korpusu i równie nałóż na nią krem.
  7. Na polewę rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej razem z masłem i mlekiem. Polej nią ciasto. Pozostaw aby stężało w lodówce, najlepiej do następnego dnia.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj