Prosta rolada kokosowa

Przepis Prosta rolada kokosowa
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Prosta rolada kokosowa
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Prosta tradycyjna cukiernicza klasyka ... w naszej ulubionej cukierni obok innych popularnych słodyczy z powodzeniem jest sprzedawana do dziś... ale upieczona w domu i tak jest najlepsza.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Prosta rolada kokosowa

SKŁADNIKI

Ciasto:

6 szt.jajek
6 łyżekdrobnego cukru
3 łyżkioleju
6 łyżekmąki
1/2 małego op.proszku do pieczenia (6g)

Krem:

300 mlmleka
1 op.budyniu kokosowego
150-200 gcukru
200-250 gmasła
1 op.cukru waniliowego (20g)
1 łyżkarumu

Ponadto:

dżem morelowy (może być też inny)
wiórki kokosowe do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Białka ubij mikserem na sztywno, stopniowo ubijaj też po łyżeczce cukru i dobrze wymieszaj. Zmniejsz obroty na minimum i dodawaj po jednym żółtku oraz olej (po łyżce).
  2. Następnie już tylko delikatnie ręcznie wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto daj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia  (papier delikatnie posmaruj olejem aby było łatwo usunąć go z rolady) i upiecz.
  3. Piecz około 20 minut w temperaturze 180°C (kieruj się swoim piekarnikiem - każdy piekarnik piecze inaczej). Upieczony spód jeszcze jak jest ciepły zwiń razem z papierem do pieczenia. gdy ostygnie ostrożnie rozwiń roladę, usuń papier, posmaruj dżemem i daj nadzienie.
  4. Krem: Z mleka i budyniu w proszku ugotuj gęsty budyń (możesz go posłodzić cukrem waniliowym) i pozostaw do ostygnięcia. Jeśli nie chcesz aby na budyniu zrobiła się skorupka spróbuj na gorącym budyniu położyć przezroczystą folię kuchenną i w ten sposób pozostawić do ostygnięcia (albo po prostu w trakcie studzenia stale mieszać aby nie utworzyła się skorupka).
  5. Jeśli nie masz na to czasu to po postu z ostygniętego budyniu usuń skorupkę.
  6. Masło zmiksuj z cukrem a potem zmiksuj z tym ostygnięty budyń i łyżeczkę rumu (masło i budyń powinny mieć mniej więcej taką samą temperaturę aby krem się nie zważył).
  7. Spód posmaruj dżemem i kremem. Część kremu zostaw do posmarowania rolady z zewnątrz. Całą roladę obficie posyp wiórkami kokosowymi.

Mój blog: Recepty z mojej kuchyne

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj