Prosta rolada kokosowa

Dodał: NajKasia, 5.5.2021
Kategorie: Słodkie rolady, Rolady, Desery, Boże Narodzenie, Świąteczne wypieki, Wielkanoc
Prosta tradycyjna cukiernicza klasyka ... w naszej ulubionej cukierni obok innych popularnych słodyczy z powodzeniem jest sprzedawana do dziś... ale upieczona w domu i tak jest najlepsza.
Dodał: NajKasia, 5.5.2021
Kategorie: Słodkie rolady, Rolady, Desery, Boże Narodzenie, Świąteczne wypieki, Wielkanoc
SKŁADNIKI
Ciasto:
6 szt.jajek
6 łyżekdrobnego cukru
3 łyżkioleju
6 łyżekmąki
1/2 małego op.proszku do pieczenia (6g)
Krem:
300 mlmleka
1 op.budyniu kokosowego
150-200 gcukru
200-250 gmasła
1 op.cukru waniliowego (20g)
1 łyżkarumu
Ponadto:
dżem morelowy (może być też inny)
wiórki kokosowe do posypania
- Białka ubij mikserem na sztywno, stopniowo ubijaj też po łyżeczce cukru i dobrze wymieszaj. Zmniejsz obroty na minimum i dodawaj po jednym żółtku oraz olej (po łyżce).
- Następnie już tylko delikatnie ręcznie wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto daj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (papier delikatnie posmaruj olejem aby było łatwo usunąć go z rolady) i upiecz.
- Piecz około 20 minut w temperaturze 180°C (kieruj się swoim piekarnikiem - każdy piekarnik piecze inaczej). Upieczony spód jeszcze jak jest ciepły zwiń razem z papierem do pieczenia. gdy ostygnie ostrożnie rozwiń roladę, usuń papier, posmaruj dżemem i daj nadzienie.
- Krem: Z mleka i budyniu w proszku ugotuj gęsty budyń (możesz go posłodzić cukrem waniliowym) i pozostaw do ostygnięcia. Jeśli nie chcesz aby na budyniu zrobiła się skorupka spróbuj na gorącym budyniu położyć przezroczystą folię kuchenną i w ten sposób pozostawić do ostygnięcia (albo po prostu w trakcie studzenia stale mieszać aby nie utworzyła się skorupka).
- Jeśli nie masz na to czasu to po postu z ostygniętego budyniu usuń skorupkę.
- Masło zmiksuj z cukrem a potem zmiksuj z tym ostygnięty budyń i łyżeczkę rumu (masło i budyń powinny mieć mniej więcej taką samą temperaturę aby krem się nie zważył).
- Spód posmaruj dżemem i kremem. Część kremu zostaw do posmarowania rolady z zewnątrz. Całą roladę obficie posyp wiórkami kokosowymi.
Mój blog: Recepty z mojej kuchyne
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Jednoduchá kokosová roláda.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Jednoduchá kokosová roláda.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Eine einfache Kokos-Biskuitrolle an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Egyszerű kókuszos rolád.
KOMENTARZE DO PRZEPISU