NajPrzepis.pl Desery Rolady Słodkie rolady Prosta rolada kokosowa
Prosta rolada kokosowa
Przepis Prosta rolada kokosowa

Prosta tradycyjna cukiernicza klasyka ... w naszej ulubionej cukierni obok innych popularnych słodyczy z powodzeniem jest sprzedawana do dziś... ale upieczona w domu i tak jest najlepsza.

NajKasia    ·   5.5.2021

Prosta rolada kokosowa

Prosta tradycyjna cukiernicza klasyka ... w naszej ulubionej cukierni obok innych popularnych słodyczy z powodzeniem jest sprzedawana do dziś... ale upieczona w domu i tak jest najlepsza.

Składniki

Ciasto:

6 szt.
jajek
6 łyżek
drobnego cukru
3 łyżki
oleju
6 łyżek
mąki
1/2 małego op.
proszku do pieczenia (6g)

Krem:

300 ml
mleka
1 op.
budyniu kokosowego
150-200 g
cukru
200-250 g
masła
1 op.
cukru waniliowego (20g)
1 łyżka
rumu

Ponadto:

dżem morelowy (może być też inny)
wiórki kokosowe do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Białka ubij mikserem na sztywno, stopniowo ubijaj też po łyżeczce cukru i dobrze wymieszaj. Zmniejsz obroty na minimum i dodawaj po jednym żółtku oraz olej (po łyżce).
  2. Następnie już tylko delikatnie ręcznie wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto daj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia  (papier delikatnie posmaruj olejem aby było łatwo usunąć go z rolady) i upiecz.
  3. Piecz około 20 minut w temperaturze 180°C (kieruj się swoim piekarnikiem - każdy piekarnik piecze inaczej). Upieczony spód jeszcze jak jest ciepły zwiń razem z papierem do pieczenia. gdy ostygnie ostrożnie rozwiń roladę, usuń papier, posmaruj dżemem i daj nadzienie.
  4. Krem: Z mleka i budyniu w proszku ugotuj gęsty budyń (możesz go posłodzić cukrem waniliowym) i pozostaw do ostygnięcia. Jeśli nie chcesz aby na budyniu zrobiła się skorupka spróbuj na gorącym budyniu położyć przezroczystą folię kuchenną i w ten sposób pozostawić do ostygnięcia (albo po prostu w trakcie studzenia stale mieszać aby nie utworzyła się skorupka).
  5. Jeśli nie masz na to czasu to po postu z ostygniętego budyniu usuń skorupkę.
  6. Masło zmiksuj z cukrem a potem zmiksuj z tym ostygnięty budyń i łyżeczkę rumu (masło i budyń powinny mieć mniej więcej taką samą temperaturę aby krem się nie zważył).
  7. Spód posmaruj dżemem i kremem. Część kremu zostaw do posmarowania rolady z zewnątrz. Całą roladę obficie posyp wiórkami kokosowymi.

Mój blog: Recepty z mojej kuchyne

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz