Prawdziwy kopiec kreta - to nie jest półprodukt z torebki

Przepis Prawdziwy kopiec kreta - to nie jest półprodukt z torebki

Dodał: NajKasia, 17.2.2021

Kategorie: Kołacze, Desery, Kopiec kreta, Najlepsze desery

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Prawdziwy kopiec kreta. To nie jest półprodukt z torebki tylko pyszne domowe ciasto do kawy. Moje dzieci uwielbiają ciasta z bananami. Ja nie jestem aż tak wielką fanką tego deseru, ale też chętnie zjem kawałek.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 17.2.2021

Kategorie: Kołacze, Desery, Kopiec kreta, Najlepsze desery

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

4 szt.jajek
180 gcukru
200 mloleju
200 mlmleka
380 gmąki tortowej
4 łyżkikakao
1 małe op.proszku do pieczenia

Krem:

1 op.budyniu waniliowego
500 mlmleka
1 op.cukru waniliowego
4 łyżkicukru
2 kubeczkikwaśnej śmietany
1 kubeczekśmietany kremówki
1 kubeczektwarogu
100 ggorzkiej czekolady
5 szt.bananów

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Najpierw przygotuj ciasto. Żółtka oddziel od białek - żółtka ubij z cukrem do osiągnięcia pianki, dodaj olej i mleko a na koniec mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia a następnie jeszcze pianę z białek.
  2. Przygotowane ciasto wyłóż na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blaszkę, wygładź i włóż do piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia i wierzch ostrożnie przekrój. Odcięty kawałek odłóż do miski.
  3. Ugotuj budyń waniliowy w posłodzonym mleku. Pozostaw do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj kwaśną śmietanę i chłodny budyń. Dodaj startą na tarce czekoladę i wymieszaj.
  4. Ciasto posmaruj odrobiną kremu, ułóż pokrojone banany a na nie warstwę pozostałego kremu.
  5. Wierzch posyp pokruszonym ciastem, które odłożyłaś na bok. Włóż ciasto do lodówki aby stężało.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj