Pradawny przepis na smaczny podpłomyk z boczkiem i cebulą

Pradawny przepis na smaczny podpłomyk z boczkiem i cebulą

Dodał: NajKasia, 14.6.2021

Kategorie: Obiad, Pora dnia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Słone ciasto, które po spróbowaniu z pewnością zaliczysz do swoich ulubionych słonych ciast. Z boczkiem, cebulą i ziemniakami w cieście. Oryginalny przepis na tradycyjne ziemniaczane ciasto drożdżowe, które jest bardzo delikatne i smaczne nawet samo, bez żadnych składników na wierzchu. Ze śmietaną i boczkiem jest niewiarygodnie dobre.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 14.6.2021

Kategorie: Obiad, Pora dnia

SKŁADNIKI

500 gmąki
150 mlciepłego mleka
1 łyżeczkacukru
1 łyżeczkasoli
1 szt.jajko
3 łyżkioleju
1/2 kostkidrożdży
2 szt.ugotowanych ziemniaków
350 gśmietany
200 gwędzonego boczku
2 szt.czerwonej cebuli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Klasycznie przygotuj zaczyn. W ciepłym mleku rozpuść łyżeczkę cukru, dodaj drożdże i pozostaw na 15 minut.
  2. Pozostałe składniki oprócz śmietany, boczku i cebuli wymieszaj w misce, dodaj zaczyn i wyrób gładkie ciasto. Ugotowane ziemniaki najlepiej zetrzeć na tarce, wtedy lepiej się łączą z ciastem.
  3. Wyrobione ciasto pozostaw do wyrośnięcia na godzinę a po wyrośnięciu uformuj je do rozmiarów większej blaszki i włóż. Blaszkę posmaruj wcześniej tłuszczem.
  4. Posmaruj śmietaną, posyp cebulą i boczkiem i włóż do piekarnika.
  5. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj