NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Pradawny przepis na smaczny podpłomyk z boczkiem i cebulą
Pradawny przepis na smaczny podpłomyk z boczkiem i cebulą
Pradawny przepis na smaczny podpłomyk z boczkiem i cebulą
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Słone ciasto, które po spróbowaniu z pewnością zaliczysz do swoich ulubionych słonych ciast. Z boczkiem, cebulą i ziemniakami w cieście. Oryginalny przepis na tradycyjne ziemniaczane ciasto drożdżowe, które jest bardzo delikatne i smaczne nawet samo, bez żadnych składników na wierzchu. Ze śmietaną i boczkiem jest niewiarygodnie dobre.

NajKasia    ·   14.6.2021

Pradawny przepis na smaczny podpłomyk z boczkiem i cebulą

Słone ciasto, które po spróbowaniu z pewnością zaliczysz do swoich ulubionych słonych ciast. Z boczkiem, cebulą i ziemniakami w cieście. Oryginalny przepis na tradycyjne ziemniaczane ciasto drożdżowe, które jest bardzo delikatne i smaczne nawet samo, bez żadnych składników na wierzchu. Ze śmietaną i boczkiem jest niewiarygodnie dobre.

Składniki
500 g
mąki
150 ml
ciepłego mleka
1 łyżeczka
cukru
1 łyżeczka
soli
1 szt.
jajko
3 łyżki
oleju
1/2 kostki
drożdży
2 szt.
ugotowanych ziemniaków
350 g
śmietany
200 g
wędzonego boczku
2 szt.
czerwonej cebuli
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Klasycznie przygotuj zaczyn. W ciepłym mleku rozpuść łyżeczkę cukru, dodaj drożdże i pozostaw na 15 minut.
  2. Pozostałe składniki oprócz śmietany, boczku i cebuli wymieszaj w misce, dodaj zaczyn i wyrób gładkie ciasto. Ugotowane ziemniaki najlepiej zetrzeć na tarce, wtedy lepiej się łączą z ciastem.
  3. Wyrobione ciasto pozostaw do wyrośnięcia na godzinę a po wyrośnięciu uformuj je do rozmiarów większej blaszki i włóż. Blaszkę posmaruj wcześniej tłuszczem.
  4. Posmaruj śmietaną, posyp cebulą i boczkiem i włóż do piekarnika.
  5. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz