NajPrzepis.pl Desery Kołacze Płatek śniegu - fantastyczne sypane ciasto kokosowe z bitą śmietaną
Płatek śniegu - fantastyczne sypane ciasto kokosowe z bitą śmietaną
Przepis Płatek śniegu - fantastyczne sypane ciasto kokosowe z bitą śmietaną
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Szukałam w Internecie przepisu na jakieś kokosowe ciasto, które jest proste a przede wszystkim będzie upieczone w 15 minut. Znalazłam kilka takich przepisów i jeden z nich wypróbowałam. Oczywiście skończył w koszu na śmieci. Więc zmieniłam swoje kryteria i przedłużyłam przedział czasowy do pół godziny :D Znalazłam kolejny przepis i tym razem ciasto mi się udało :) Pod względem smaku było wspaniałe.

NajKasia    ·   27.6.2022

Płatek śniegu - fantastyczne sypane ciasto kokosowe z bitą śmietaną

Szukałam w Internecie przepisu na jakieś kokosowe ciasto, które jest proste a przede wszystkim będzie upieczone w 15 minut. Znalazłam kilka takich przepisów i jeden z nich wypróbowałam. Oczywiście skończył w koszu na śmieci. Więc zmieniłam swoje kryteria i przedłużyłam przedział czasowy do pół godziny :D Znalazłam kolejny przepis i tym razem ciasto mi się udało :) Pod względem smaku było wspaniałe.

15 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto: (kubek - 300 ml)

2 szt.
jajek
1 kubek
mleka
2 kubki
mąki
1/2 kubka
rozpuszczonego masła
1 małe op.
proszku do pieczenia
1 kubek
cukru pudru

Ponadto:

1/2 kubka
cukru
1/2 kubka
wiórków kokosowych

Na wierzch:

1 kubek
śmietany kremówki
Sposób przepisu
Drukuj
15 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
  1. Jajka zmiksuj z cukrem do osiągnięcia piany, dodaj rozpuszczone masło, mleko a na koniec delikatnie drewnianą łyżką wymieszaj z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia.
  2. Przygotowane ciasto nałóż do wyższej blaszki, którą porządnie wysmaruj tłuszczem, posyp ciasto wiórkami kokosowymi, do których dodaj jeszcze cukier.
  3. Piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut, obserwuj, aby wiórki kokosowe nie były zbyt brązowe.
  4. Po upieczeniu ciasto od razu polej śmietaną kremówką. Jeśli chcesz żeby ciasto było bardziej wilgotne to użyj dwóch kubków śmietany.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz