Pizza calzone z szynką i serem

Przepis Pizza calzone z szynką i serem

Dodał: NajKasia, 24.3.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Pizza "pieróg" lub calzone, możesz ją nazywać jak chcesz. Składniki na nadzienie wybierz takie, jakie Ci najbardziej smakują i pyszna kolacja gotowa.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 24.3.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

600 ggładkiej mąki
1/2 kostkidrożdży
200 mlmleka
200 mljogurtu naturalnego
1/2 szklankioleju
1 małe op.proszku do pieczenia
1 łyżeczkacukru
2 łyżeczkisoli

Dodatkowo będziemy potrzebować:

ketchup lub przecier pomidorowy
oregano
szynkę
ser
oliwki
jajko do posmarowania
nasiona sezamu do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Mleko zagrzej, dodaj cukier i drożdże. Pozostaw aby powstał zakwas. Pozostałe składniki daj do miski, dodaj zakwas i wyrób ciasto, które potem zakryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia.
  2. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na cienki płat, z której wykrój kółka za pomocą kubka lub radełka. Każde kółeczko rozwałkuj, posmaruj ketchupem lub przecierem pomidorowym, posyp oregano i ułóż na nim składniki, które najbardziej lubisz - szynkę, salami, ser, oliwki, kukurydzę ...
  3. Kółeczko złóż na pół i widelcem dokładnie dociśnij krawędzie, aby się nie otworzyło w trakcie pieczenia.
  4. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp oregano lub nasionkami i piecz w temperaturze 200 stopni aż osiągną złoty kolor.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj