Piersi z kurczaka z warzywami zapiekane w piekarniku

Przepis Piersi z kurczaka z warzywami zapiekane w piekarniku

Dodał: NajKasia, 29.3.2021

Kategorie: Mięso z kurczaka, Mięso, Obiad, Pora dnia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Hmmm. Dzisiejszy obiad wygląda naprawdę luksusowo!

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 29.3.2021

Kategorie: Mięso z kurczaka, Mięso, Obiad, Pora dnia

SKŁADNIKI

Na trzy porcje:

3 szt.piersi z kurczaka (bez kości i skóry)
3 plasterkiboczku
300 gszpinaku baby
1 szt.młoda cukinia
300 gpomidorków daktylowych lub cherry
4 ząbkiczosnku
200 gmozzarella
1 łyżkaoctu balsamicznego z Modeny
1 łyżkacukru trzcinowego
1 łyżeczkaprzyprawy chilli steak
do smakusól, pieprz
1 łyżeczkaziół prowansalskich
1 łyżeczkasuszonej bazylii
1/2 łyżeczkitymianku
1 łyżkaoleju
2 łyżkimasła
trochę wody do podlania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. W mięsie zrób otwór ostrym nożem i włóż do środka boczek. Mięso przypraw przyprawą chilli steak. Na patelni rozgrzej olej i opiecz mięso z każdej strony 10 minut.
  2. Następnie odłóż je do naczynia, w którym będziesz je zapiekać. Do tłuszczu, na którym smażyłaś mięso daj posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cukinię oraz pomidorki. Dodaj przyprawy, sól, pieprz, cukier i ocet balsamiczny. Podsmażaj około 10 minut.
  3. Szpinak na sitku przelej wrzącą wodą a następnie schłodź lodowatą. Pozostaw do odcieknięcia. Na podpieczonym mięsie połóż odciśnięty szpinak, warzywa i pokrojoną w plastry mozzarellę.
  4. Resztę warzyw rozłóż dookoła mięsa, podle niewielką ilością (100 ml) wody i zapiekaj w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Bezpośrednio przed końcem dodaj masło i wyłącz piekarnik. Podawaj np. z ryżem.

Autor: Naďa I. (Rebeka)

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj