Inspiracja na jutrzejszy obiad.
Na smalcu podsmaż cebulę. Mięso posól i włóż skórą w dół do cebuli. Opiecz ze wszystkich stron. Dodaj paprykę i podlej wystarczającą ilością wody lub wywaru. Duś aż będzie miękkie.
Mięso wyjmij, gdy częściowo ostygnie usuń skórę i kości. Pozostaw aby ostygło całkowicie, mięso wtedy lepiej się kroi. Do wytopionego z mięsa tłuszczu dodaj zaklepkę, którą przygotuj tak, że w mleku (około 200ml) wymieszaj mąkę. Na małym ogniu zagotuj, według potrzeb dopraw solą i rozrzedź mlekiem. Nie zapomnij dodać śmietany kremówki. Gorący sos zmiksuj blenderem i jeszcze przecedź. Podgrzej a na koniec dodaj masło. Pokrojone mięso włóż do sosu, aby się zagrzało.
Kluski: Wszystkie składniki wymieszaj na pół sztywną masę. Mleko dodawaj stopniowo. Ciasto nie może być zbyt sztywne, aby łatwo przechodziło przez przecierak do klusek. Ale nie może też być aż tak rzadkie jak ciasto na naleśniki :-)))
Odstaw ciasto na co najmniej 30 minut. W odpowiednim naczyniu doprowadź do wrzenia odpowiednią ilość wody, do której dodaj 2 łyżeczki soli. Przez przecierak do klusek dawaj ciasto do wody i gotuj 5 minut. Następnie odcedź i podawaj razem z sosem i mięsem.
Autor: Naďa I. (Rebeka)
Krótkie video degustacje, którym się nie oprzesz
Wybieraj spośród najlepszych przepisów w jednym miejscu
Najlepsze przepisy video od nas, z którymi będziesz w stanie przygotować jedzenie łatwo i szybko.
Codziennie pomysły na smaczne jedzenie dla całej rodziny