NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Perfekcyjny zamiennik pieczywa - placki z jogurtu, które nie muszą wyrastać, gotowe w kilka minut
Perfekcyjny zamiennik pieczywa - placki z jogurtu, które nie muszą wyrastać, gotowe w kilka minut
Przepis Perfekcyjny zamiennik pieczywa - placki z jogurtu, które nie muszą wyrastać, gotowe w kilka minut

Gdy chcesz w domowym zaciszu przygotować mini pizzę albo słone pieczywo to w większości przepisów podany jest też czas wyrastania ciasta. Jeśli jednak masz ochotę na mini pizzę już teraz, to wypróbuj ten przepis na ciasto, które nie musi wyrastać. Aby ciasto było odpowiednio puszyste dodaje się proszek do pieczenia. Nie musisz go wcale smarować przecierem pomidorowym, nie musisz dodawać szynki ani sera. Jeśli zrobisz z tego zwykłe placki to takie pieczywo również będzie Ci smakować na śniadanie.

NajKasia    ·   27.5.2021

Perfekcyjny zamiennik pieczywa - placki z jogurtu, które nie muszą wyrastać, gotowe w kilka minut

Gdy chcesz w domowym zaciszu przygotować mini pizzę albo słone pieczywo to w większości przepisów podany jest też czas wyrastania ciasta. Jeśli jednak masz ochotę na mini pizzę już teraz, to wypróbuj ten przepis na ciasto, które nie musi wyrastać. Aby ciasto było odpowiednio puszyste dodaje się proszek do pieczenia. Nie musisz go wcale smarować przecierem pomidorowym, nie musisz dodawać szynki ani sera. Jeśli zrobisz z tego zwykłe placki to takie pieczywo również będzie Ci smakować na śniadanie.

Składniki
600 g
mąki
1 małe op.
proszku do pieczenia
10 g
świeżych drożdży
1/2 łyżeczki
cukru
1/2 łyżeczki
soli
50 g
masła
100 g
jogurtu naturalnego lub śmietany
250 ml
wody
2 łyżki
oleju
szynka, ser, oregano, ketchup, sos pomidorowy
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mąkę przesiej do dużej misy, dodaj proszek do pieczenia, rozdrobnione drożdże, dodaj również sól i cukier. Wymieszaj i do tak wymieszanej mieszanki dodaj letnią wodę, rozpuszczone masło, jogurt naturalny (jeśli nie masz, możesz użyć śmietany) i olej.
  2. Wymieszaj wszystko razem, wyrób kulkę ciasta, którą podziel na 10 kawałków.
  3. Z każdego kawałka zrób małą kuleczkę, którą na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozgnieć na placek i szklanką na środku zrób dołeczek - dołeczek zrób jeśli chcesz pieczywo nadziewać na przykład szynką, serem lub innymi składnikami. Jeśli chcesz mieć zwyczajne pieczywo, zrób na przykład kuleczki i po upieczeniu po prostu będziesz mieć bułki.
  4. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni aż będą złociste.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz