Pasztet z wątróbki z przepisu od Nadii

Dodał: NajKasia, 26.12.2021
Kategorie: Pasty do smarowania, Pasztety, Podroby, Mięso
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIEPrześlij zdjęcie i pochwal się
Domowy pasztet to domowy pasztet. Wątróbka z kurczaka, szalotka, czosnek, masło, smalec...
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Dodał: NajKasia, 26.12.2021
Kategorie: Pasty do smarowania, Pasztety, Podroby, Mięso
SKŁADNIKI
500 gschłodzonej wątróbki drobiowej
1 szt.szalotka
1 ząbekczosnku
1 łyżkamasła
1 łyżkasmalcu
szczyptastartej gałki muszkatołowej
4 gałązkitymianku
250 gmasła (50 g pozostaw do użycia później)
150 ml31% śmietany kremówki
2 łyżkipłatków z migdałów
2 łyżkisuszonych posiekanych borówek
świeżo mielony pieprz
sól
- Wątróbki umyj, oczyść i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki.
- Na smalcu i maśle zeszklij pokrojoną szalotkę i posiekany czosnek. Dodaj listki tymianku i poczekaj aż zacznie pachnieć.
- Dodaj wątróbkę i krótko podsmażaj przez 5 minut. Nie może być krwista, wewnątrz musi pozostać różowa. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
- Przełóż do miksera i dodaj 200 g całkowicie miękkiego masła. Zmiksuj na gładko. Ewentualnie jeszcze posól do smaku. Dodaj migdały i żurawinę i wyrównaj w miseczkach.
- Resztę masła rozgrzej i pozostaw aby trochę ostygło. Masłem zalej wierzch pasztetu z wątróbek w każdej misce. Pozostaw w lodówce aby stężało. Podawaj na świeżej lub podpieczonej bagietce.
Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od świetnej
kucharki - Naďa Indruchová
Źródło: Vaření s Tomem
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Játrová paštika od Nadi.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Pečeňová paštéta od Nadi.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Leberpastete von Nadja an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Házi májkrém Nadi módra.
KOMENTARZE DO PRZEPISU