Pasztet z wątróbki z przepisu od Nadii

Pasztet z wątróbki z przepisu od Nadii

Dodał: NajKasia, 26.12.2021

Kategorie: Pasty do smarowania, Pasztety, Podroby, Mięso

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Domowy pasztet to domowy pasztet. Wątróbka z kurczaka, szalotka, czosnek, masło, smalec...

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 26.12.2021

Kategorie: Pasty do smarowania, Pasztety, Podroby, Mięso

SKŁADNIKI

500 gschłodzonej wątróbki drobiowej
1 szt.szalotka
1 ząbekczosnku
1 łyżkamasła
1 łyżkasmalcu
szczyptastartej gałki muszkatołowej
4 gałązkitymianku
250 gmasła (50 g pozostaw do użycia później)
150 ml31% śmietany kremówki
2 łyżkipłatków z migdałów
2 łyżkisuszonych posiekanych borówek
świeżo mielony pieprz
sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Wątróbki umyj, oczyść i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Na smalcu i maśle zeszklij pokrojoną szalotkę i posiekany czosnek. Dodaj listki tymianku i poczekaj aż zacznie pachnieć.
  3. Dodaj wątróbkę i krótko podsmażaj przez 5 minut. Nie może być krwista, wewnątrz musi pozostać różowa. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
  4. Przełóż do miksera i dodaj 200 g całkowicie miękkiego masła. Zmiksuj na gładko. Ewentualnie jeszcze posól do smaku.  Dodaj migdały i żurawinę i wyrównaj w miseczkach.
  5. Resztę masła rozgrzej i pozostaw aby trochę ostygło. Masłem zalej wierzch pasztetu z wątróbek w każdej misce. Pozostaw w lodówce aby stężało. Podawaj na świeżej lub podpieczonej bagietce.

Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od świetnej
kucharki - Naďa Indruchová

Źródło: Vaření s Tomem

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj