Owocowe ciasto bez pieczenia z twarogową pianką

Przepis Owocowe ciasto bez pieczenia z twarogową pianką

Dodał: NajKasia, 6.5.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Kolejny świetny przepis z mojej książki kucharskiej. Zastanawiałam się jak wykorzystać owoce z zamrażarki więc wymyśliłam to twarogowe ciasto bez pieczenia, które jest tak dobre, że możesz je od razu przygotować z podwójnej porcji składników. Na dno blaszki położyłam herbatniki aby ciasto było bardziej zwarte, ale to nie jest konieczne. To już Twoja decyzja. Możesz wziąć też biszkopty albo nie dawać nic, ale wtedy nie zapomnij aby na dno blaszki położyć folię spożywczą co pozwoli wyjąć ciasto aby je potem pokroić. Wierzchnia polewa jest przygotowana syropu i budyniu w proszku.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 6.5.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Krem:

450 gtwaróg (delikatny)
200 gkwaśna śmietana
1 op.cukru waniliowego
1/2 kubkacukru pudru
3 szt.białek
1 kubekcukru kryształ
50 mlwody
20 gżelatyny
150 mlwody

Polewa:

1 op.budyniu truskawkowego
200 mlsyropu owocowego (ja dałam truskawkowy)
200 mlwody

Pozostałe:

herbatniki kakaowe (ilość według potrzeb)
drobne owoce według preferencji smakowych (truskawki, maliny, jeżyny, porzeczki, jagody)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Krem: Żelatynę zalej 150 ml wody i pozostaw na 1/2 godziny aby napęczniała. Kubek (250 ml) cukru kryształ daj do garnka, zalej 50 ml wody i stale powoli mieszając doprowadź do wrzenia.
  2. Białka ubij na sztywno. Wrzący roztwór z cukru wlej powoli delikatnym strumieniem do stale miksowanej piany z białek. Polecamy mikser ze stojakiem lub pomocnika (jeden miksuje, drugi wlewa wrzący roztwór cukru).
  3. Gorącą pianę jeszcze co najmniej 5 minut (możesz też dłużej) dobrze miksuj i odłóż do późniejszego użycia.
  4. Twaróg zmiksuj ze śmietaną, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Napęczniałą żelatynę lekko podgrzej (nie gotuj!) i ciekłą letnią żelatynę zmiksuj z twarogową masą. Następnie już tylko ostrożnie, łyżką! wymieszaj przygotowane ubite białka z roztworem cukru.
  5. Herbatniki ułóż na dnie naczynia, aby przylegały do siebie. Na nich połóż owoce i zalej przygotowanym kremem.
  6. Na wierzch ciekłego kremu ułóż jeszcze owoce (to nie jest konieczne) i daj do lodówki aby ciasto zastygło.
  7. Polewa: Do garnka daj budyń truskawkowy i wymieszaj z syropem owocowym i wodą (uwaga na grudki). Stale mieszając ugotuj gęsty owocowy budyń, który cienką warstwą nalej na zastygnięty krem z owocami. Ciasto z polewą pozostaw do ostygnięcia, najlepiej aż do następnego dnia.

Mój blog: Recepty z mojej kuchyne

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj