Orzeźwiający kokosowo-orzechowy tort BEZ CUKRU, MAKI, JAJEK i BEZ PIECZENIA

Przepis Orzeźwiający kokosowo-orzechowy tort BEZ CUKRU, MAKI, JAJEK i BEZ PIECZENIA
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Bez mąki, bez cukru, bez jajek i bez pieczenia. Jeśli wątpisz, że w ten sposób da się przygotować świetny tort to jesteś w błędzie.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

SKŁADNIKI

120 gmielonych orzechów włoskich
120 gdaktyli (wypestkowanych i wcześniej namoczonych w wodzie na 20 min)
200 gmasła orzechowego (czyste, bez cukru)
70 goleju kokosowego
1 puszka (około 400ml) - gęstego mleka kokosowego
250 gmrożonych owoców leśnych
3 łyżkinasionek chia
2 łyżkimiodu
szczypta cynamonu i soli morskiej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Przygotuj tortownicę o średnicy 23 cm (jeśli chcesz mieć wyższy tort, użyj tortownicy o średnicy 20 cm).
  2. Namoczone daktyle osusz i zmiksuj na mus. Dodaj orzechy, cynamon, sól i 10 g oleju kokosowego. Otrzymasz ciasto, które można formować. Włóż je do tortownicy wysmarowanej odrobiną oleju kokosowego (nie jest wymieniony w składnikach) Daj na 10 minut do zamrażarki.
  3. W tym czasie mikserem połącz masło orzechowe i 60 g oleju kokosowego. Wlej na ciasto i daj z powrotem do zamrażarki na 15-20 minut.
  4. Gdy jest już schłodzone i zastygnięte, nałóż mleko kokosowe wymieszane z 1 łyżką miodu i daj do zamrażarki na około 15 minut.
  5. W garnku gotuj przez 2-3 minuty owoce leśne z 1 łyżką miodu, odstaw i do jeszcze ciepłych dodaj nasiona  chia i odstaw na chwilę.
  6. Letnie owoce wylej na kokosową warstwę i tort gotowy. Już tylko trzeba go porządnie schłodzić (5-6 godzin) i możesz się rozkoszować jego smakiem.

Pepie dziękujemy za zgodę na udostępnienie :)

Autor: Kuchar Pepe

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj