Orzechowe torciki

Przepis Orzechowe torciki
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Doskonałe orzechowe torciki nadziewane kremem paryskim, które już na pierwszy rzut oka wyglądają bardzo apetycznie. Są pełne czekolady i orzechów więc na pewno będą Wam smakować.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Spód:

1 szt.jajko
100 gorzechów włoskich
15 gmąki
100 gcukru pudru
szczypta soli

Krem:

3 szt.żółtek
100 gcukru
100 ggorzkiej czekolady
35 gwody
150 gmasła
25 gkakao

Polewa:

100 ggorzkiej czekolady
1 łyżkaoleju kokosowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. W misce dokładnie wymieszaj mielone orzechy z mąką, cukrem, solą i jajkiem. Jeśli mieszanka jest zbyt rzadka dodaj jeszcze garść orzechów.
  2. Mieszankę daj do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia strzykaj kółeczka o średnicy 2 cm zachowując dość duże odstępy. Piecz w temperaturze 160°C przez około 20 minut. Pozostaw na blaszce do ostygnięcia.
  3. Żółtka zmiksuj a cukier z wodą daj do garnka i zagotuj. Gotuj cukier z wodą dopóki cukier się nie rozpuści i nie zaczną się tworzyć duże bąble.
  4. Potem stale miksując wlej do żółtek. Miksuj dopóki nie osiągniesz gęstej i jasnej pianki, do której dodaj zimne masło pokrojone na kawałeczki, kakao oraz letnią rozpuszczoną czekoladę.
  5. Wymieszaj gładki krem, który daj do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Ozdobnie nałóż go na upieczone spody i pozostaw aby stężał.
  6. Czekoladę rozpuść razem z olejem w kąpieli wodnej. Zimne torciki zamocz w polewie czekoladowej, możesz ozdobić orzechami i pozostaw w lodówce aby stężały.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj