Orzechowe kruche ciasto

Przepis Orzechowe kruche ciasto
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Doskonałe ciasto na święta, które zwykle robię na Boże Narodzenie ale myślę że i na każdą inną okazję będzie doskonale pasować. Mam jeszcze w zamrażarce sporo orzechów i nie mam pomysłu co z nich zrobić. Wiem, że niektórzy nie mają zapasów orzechów i że w sklepie są niesamowicie drogie, ale jeśli masz jakieś to koniecznie upiecz to orzechowe kruche ciasto.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

SKŁADNIKI

Kruche ciasto:

150 gmąki ze średniego przemiału
150 gmąki z drobnego przemiału
szczyptasoli
200 gmasła
100 gcukru pudru
1 szt.jajko
skórka z cytryny

Ciasto orzechowe:

250 gmasła
250 gcukru pudru
150 gstartych orzechów włoskich
150 gmąki ze średniego przemiału
2 łyżkirumu
7 sztbiałek - piana
szczyptasoli
skórka z cytryny

Polewa:

7 szt.żółtek
300 gcukru pudru
2 łyżkirumu
polewa czekoladowa
orzechy włoskie

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Kruche ciasto: 
    Z podanych składników wyrób na stolnicy miękkie ciasto, zawiń je w folię i odłóż do lodówki na 2 godz.
  2. Ciasto orzechowe:
    Masło z cukrem pudrem zmiksuj do osiągnięcia pianki, dodaj rum, skórkę z cytryny, mąkę wymieszaną z orzechami i sztywną pianę z białek. 
  3. Następnie rozwałkuj kruche ciasto na stolnicy na cienki płat, przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuj na wierzchu widelcem. Rozsmaruj na nim orzechowe ciasto i upiecz.
  4. Piecz w temperaturze 150 stopni przez około 40 minut. Następnie polej polewą - żółtka zmiksuj z cukrem i rumem do osiągnięcia pianki.
  5. Polewę rozsmaruj na upieczone ciepłe ciasto i pozostaw aby odrobinę zastygła. 
  6. Następnie tylko ozdób według własnej fantazji. 
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj