NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Ciasteczka orzechowe Orzechowe kruche ciasto
Orzechowe kruche ciasto
Przepis Orzechowe kruche ciasto
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Doskonałe ciasto na święta, które zwykle robię na Boże Narodzenie ale myślę że i na każdą inną okazję będzie doskonale pasować. Mam jeszcze w zamrażarce sporo orzechów i nie mam pomysłu co z nich zrobić. Wiem, że niektórzy nie mają zapasów orzechów i że w sklepie są niesamowicie drogie, ale jeśli masz jakieś to koniecznie upiecz to orzechowe kruche ciasto.

NajKasia    ·   18.11.2021

Orzechowe kruche ciasto

Doskonałe ciasto na święta, które zwykle robię na Boże Narodzenie ale myślę że i na każdą inną okazję będzie doskonale pasować. Mam jeszcze w zamrażarce sporo orzechów i nie mam pomysłu co z nich zrobić. Wiem, że niektórzy nie mają zapasów orzechów i że w sklepie są niesamowicie drogie, ale jeśli masz jakieś to koniecznie upiecz to orzechowe kruche ciasto.

Składniki

Kruche ciasto:

150 g
mąki ze średniego przemiału
150 g
mąki z drobnego przemiału
szczypta
soli
200 g
masła
100 g
cukru pudru
1 szt.
jajko
skórka z cytryny

Ciasto orzechowe:

250 g
masła
250 g
cukru pudru
150 g
startych orzechów włoskich
150 g
mąki ze średniego przemiału
2 łyżki
rumu
7 szt
białek - piana
szczypta
soli
skórka z cytryny

Polewa:

7 szt.
żółtek
300 g
cukru pudru
2 łyżki
rumu
polewa czekoladowa
orzechy włoskie
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Kruche ciasto: 
    Z podanych składników wyrób na stolnicy miękkie ciasto, zawiń je w folię i odłóż do lodówki na 2 godz.
  2. Ciasto orzechowe:
    Masło z cukrem pudrem zmiksuj do osiągnięcia pianki, dodaj rum, skórkę z cytryny, mąkę wymieszaną z orzechami i sztywną pianę z białek. 
  3. Następnie rozwałkuj kruche ciasto na stolnicy na cienki płat, przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuj na wierzchu widelcem. Rozsmaruj na nim orzechowe ciasto i upiecz.
  4. Piecz w temperaturze 150 stopni przez około 40 minut. Następnie polej polewą - żółtka zmiksuj z cukrem i rumem do osiągnięcia pianki.
  5. Polewę rozsmaruj na upieczone ciepłe ciasto i pozostaw aby odrobinę zastygła. 
  6. Następnie tylko ozdób według własnej fantazji. 
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz