NajPrzepis.pl Desery Rolady Słodkie rolady Orzechowa rolada BEZ MĄKI gotowa w kilka minut
Orzechowa rolada BEZ MĄKI gotowa w kilka minut
Przepis Orzechowa rolada BEZ MĄKI gotowa w kilka minut
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Fantastyczna rolada orzechowa bez mąki ze śmietaną. Wilgotna, szybka i prosta. Może następnym razem zastąpię śmietanę serkiem mascarpone lub kremem z bitej śmietany i serka mascarpone, żeby był gęstszy i żeby ciasto lepiej się kroiło. Śmietana trochę wsiąkła w ciasto ale pod względem smaku muszę powiedzieć, że rolada była bardzo delikatna. Z pewnością u siebie w domu nie robiłam jej ostatni raz. Pyszne, smakowało całej rodzinie.

NajKasia    ·   11.3.2021

Orzechowa rolada BEZ MĄKI gotowa w kilka minut

Fantastyczna rolada orzechowa bez mąki ze śmietaną. Wilgotna, szybka i prosta. Może następnym razem zastąpię śmietanę serkiem mascarpone lub kremem z bitej śmietany i serka mascarpone, żeby był gęstszy i żeby ciasto lepiej się kroiło. Śmietana trochę wsiąkła w ciasto ale pod względem smaku muszę powiedzieć, że rolada była bardzo delikatna. Z pewnością u siebie w domu nie robiłam jej ostatni raz. Pyszne, smakowało całej rodzinie.

Składniki
4 szt.
jajek
4 łyżki
cukru
1 op.
cukru waniliowego
50 g
mielonych orzechów włoskich
200 g
śmietany
cukier puder do smaku
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo dodawaj cukier i cukier waniliowy. Gdy uzyskasz już błyszczącą pianę dodaj roztrzepane widelcem żółta a na koniec delikatnie wmieszaj drewnianą łyżką mielone orzechy.
  2. Przygotuj blaszkę, wyłóż ją papierem do pieczenia i ułóż na niej cienką warstwę ciasta. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni 12-15 minut.
  3. Natychmiast po upieczeniu zdejmij papier (Jeśli Ci się nie udaje przykryj papier wilgotną ściereczką, poczekaj chwilkę i spróbuj ponownie. Papier powinien odkleić się od ciasta.)
  4. Śmietanę utrzyj z cukrem pudrem i posmaruj ciasto, Zroluj i odłóż do lodówki.
  5. Przed podaniem posyp po wierzchu cukrem pudrem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz