Orzechowa rolada BEZ MĄKI gotowa w kilka minut

Przepis Orzechowa rolada BEZ MĄKI gotowa w kilka minut

Dodał: NajKasia, 11.3.2021

Kategorie: Zdrowe przepisy

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Fantastyczna rolada orzechowa bez mąki ze śmietaną. Wilgotna, szybka i prosta. Może następnym razem zastąpię śmietanę serkiem mascarpone lub kremem z bitej śmietany i serka mascarpone, żeby był gęstszy i żeby ciasto lepiej się kroiło. Śmietana trochę wsiąkła w ciasto ale pod względem smaku muszę powiedzieć, że rolada była bardzo delikatna. Z pewnością u siebie w domu nie robiłam jej ostatni raz. Pyszne, smakowało całej rodzinie.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 11.3.2021

Kategorie: Zdrowe przepisy

SKŁADNIKI

4 szt.jajek
4 łyżkicukru
1 op.cukru waniliowego
50 gmielonych orzechów włoskich
200 gśmietany
cukier puder do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo dodawaj cukier i cukier waniliowy. Gdy uzyskasz już błyszczącą pianę dodaj roztrzepane widelcem żółta a na koniec delikatnie wmieszaj drewnianą łyżką mielone orzechy.
  2. Przygotuj blaszkę, wyłóż ją papierem do pieczenia i ułóż na niej cienką warstwę ciasta. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni 12-15 minut.
  3. Natychmiast po upieczeniu zdejmij papier (Jeśli Ci się nie udaje przykryj papier wilgotną ściereczką, poczekaj chwilkę i spróbuj ponownie. Papier powinien odkleić się od ciasta.)
  4. Śmietanę utrzyj z cukrem pudrem i posmaruj ciasto, Zroluj i odłóż do lodówki.
  5. Przed podaniem posyp po wierzchu cukrem pudrem.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj