NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Sylwester i Nowy rok Oliwkowe spirale z ciasta czosnkowego
Oliwkowe spirale z ciasta czosnkowego
Przepis Oliwkowe spirale z ciasta czosnkowego

Drożdżowe ciasto czosnkowe, które jest delikatnie miękkie i doskonale komponuje się ze smakiem oliwek. Jeśli lubisz oliwki i czosnek, musisz koniecznie spróbować.

NajKasia    ·   16.12.2020

Oliwkowe spirale z ciasta czosnkowego

Drożdżowe ciasto czosnkowe, które jest delikatnie miękkie i doskonale komponuje się ze smakiem oliwek. Jeśli lubisz oliwki i czosnek, musisz koniecznie spróbować.

Składniki

Ciasto:

150 g
mąki
150 g
mąki tortowej
1 łyżeczka
cukru
1 łyżeczka
soli
20 g
drożdży
1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia
100 ml
mleka
100 ml
ciepłej wody
2 łyżki
oliwy z oliwek
2 ząbki
czosnku
jajko do smarowania
siemię lniane

Następnie będziesz potrzebować:

oliwki - zielone i czarne
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Podgrzej mleko, dodaj łyżeczkę cukru oraz drożdży. Pozostaw do wyrośnięcia zaczynu.
  2. Oba rodzaje mąki zmieszaj w misce, dodaj sól, proszek do pieczenia, oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zaczyn. Wymieszaj, po czym dodaj 100 ml ciepłej wody i wyrabiaj rzadkie ciasto. Ciasto przesyp mąką tortową i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę.
  3. Po wyrośnięciu ciasto podziel na mniejsze kawałki, które następnie należy posypać mąką tortową i jeszcze przez chwilę wyrabiać, aby były twardsze. Z porcji utwórz cienki wałek. Na patyczki nabijaj oliwki zielone i czarne na przemian, następnie wokół patyczka zawiń przygotowane ciasto. 
  4. Tak przygotowane spirale ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na złoty kolor. Przed pieczeniem nie zapomnij natrzeć wierzchu ciasta roztrzepanym żółtkiem, możesz również posypać go ziarnami lnu lub solą gruboziarnistą. Zamiast oliwek można użyć np. suszonych pomidorów.

 

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz