NajPrzepis.pl Pasty do smarowania Tzatziky Niezawodny sos tzatziky
Niezawodny sos tzatziky
Przepis Niezawodny sos tzatziky
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Wyborny dressing do dania głównego, grillowanego mięsa lub do ziemniaków. Jeszcze w sezonie koperkowym pomroziłam zapasy, żeby mieć coś do wyciągnięcia z zamrażarki w tym okresie i powiem Wam, że to był świetny pomysł. Bardzo lubię smak kopru, niezależnie czy w sosie koperkowym, czy w dipie tzatziki. Świetnie komponuje się z daniem głównym, pełniąc rolę sałatki lub zwykłego sosu.

NajKasia    ·   5.1.2021

Niezawodny sos tzatziky

Wyborny dressing do dania głównego, grillowanego mięsa lub do ziemniaków. Jeszcze w sezonie koperkowym pomroziłam zapasy, żeby mieć coś do wyciągnięcia z zamrażarki w tym okresie i powiem Wam, że to był świetny pomysł. Bardzo lubię smak kopru, niezależnie czy w sosie koperkowym, czy w dipie tzatziki. Świetnie komponuje się z daniem głównym, pełniąc rolę sałatki lub zwykłego sosu.

Składniki

Będą potrzebne:

4 szt.
ogórek
5 ząbków
czosnek
150 g
biały jogurt grecki
1 łyżeczka
sok z cytryny
4 łyżki
oliwa z oliwek
koper
pietruszka
sól, pieprz
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Oczyść ogórki i zetrzyj je na grubych oczkach tarki. Przełóż je do miski, dopraw solą, pieprzem i odczekaj 10-15 minut, aż wypuszczą sok.
  2. Ogórki wyciśnij - odlej powstały sok, dodaj posiekany koperek i natkę pietruszki, zmiażdżony czosnek, sok z cytryny i jogurt, wcześniej wymieszany z oliwą z oliwek.
  3. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny, aż wszystkie smaki się połączą i możesz podawać. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz