NajPrzepis.pl Desery Nietypowy cheesecake w stylu seromakowca
Nietypowy cheesecake w stylu seromakowca
Przepis Nietypowy cheesecake w stylu seromakowca
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Znane ciasto drożdżowe zwane "seromakowcem" zwykle piecze się na święta. Każdy ma na nie swój własny przepis i istnieje bardzo wiele wersji. Ja postanowiłam to smaczne połączenie orzechy - mak - twaróg przenieść na ciasto cheesecake. Jego smak jest naprawdę wspaniały a przygotować je da radę naprawdę każdy.

NajKasia    ·   27.2.2023

Nietypowy cheesecake w stylu seromakowca

Znane ciasto drożdżowe zwane "seromakowcem" zwykle piecze się na święta. Każdy ma na nie swój własny przepis i istnieje bardzo wiele wersji. Ja postanowiłam to smaczne połączenie orzechy - mak - twaróg przenieść na ciasto cheesecake. Jego smak jest naprawdę wspaniały a przygotować je da radę naprawdę każdy.

35 min.
Przygotowanie
45 min.
Gotowanie
Składniki

Warstwa orzechowa

100 g
mielonych orzechów włoskich
50 g
zmiksowanych płatków owsianych
50 g
masła
1 łyżka
miodu

Warstwa makowa

180 g
mielonego maku
80 g
powideł śliwkowych
100 ml
letniego mleka
1/2 opakowania (10 g)
cukru waniliowego

Warstwa twarogowa

500g
delikatnego twarogu
200g
kwaśnej śmietany
2 sztuki
jajek
2 łyżki
miodu
1/2 opakowania (10 g)
cukru waniliowego
Sposób przepisu
Drukuj
35 min.
Przygotowanie
45 min.
Gotowanie
  1. W misce wymieszaj orzechy, płatki owsiane, miód i rozpuszczone masło. Mieszankę wciśnij na dno okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na 10 minut. Po wyjęciu ciasta zmniejsz temperaturę do 155 stopni.
  2. Na warstwę makową wymieszaj wszystkie składniki i nałóż je na orzechowy spód.
  3. W kolejnej misce zmiksuj twaróg, śmietanę, miód i cukier. Mieszankę wlej na makową część.
  4. Tak przygotowane ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 155 stopni przez około 45 minut. Po upieczeniu pozostaw ciasto na pół godzinki w uchylonym piekarniku aby ostygło. Potem wyjmij cheesecake i odstaw na noc do lodówki. Przed podaniem możesz go jeszcze ozdobić.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz