Nieśmiertelne ciasto "palce lizać"

Przepis Nieśmiertelne ciasto "palce lizać"

Dodał: NajKasia, 17.6.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

To ciasto pod tą nazwą zna już chyba każdy. I gwarantuję Wam, że będziecie oblizywać nie tylko palce, ale nawet blaszkę na której ciasto było upieczone. Jest doskonałe zarówno na imprezy, urodziny, imieniny jak i po prostu do kawy albo do filiżanki herbaty. Ciasto delikatne jak pajęczynka, waniliowy krem a na wierzchu bogata warstwa z pianki z białek .Ozdobiłam je jeszcze tartą czekoladą.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 17.6.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

5 szt.jajek
50 gcukru pudru
5 łyżekwody
200 gcukru
1 łyżkakakao
1/2 małe op.proszku do pieczenia
160 gmąki

Krem:

500 mlmleka
4 łyżkimąki
5 szt.żółek
1 op.cukru waniliowego
100 gcukru pudru
250 gmasła

Wierzch:

5 szt.białek
200 gcukru
1 szt.cytryna - sok

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszaj w jednej misce. W drugiej misce zmiksuj jajka z cukrem pudrem na sztywną piankę. Dodaj wodę a następnie już tylko drewnianą łyżką wymieszaj z sypką mieszanką.
  2. Przygotowane ciasto wlej na wyższą blaszkę i upiecz w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Obserwuj i kontroluj wykałaczką.
  3. Upieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia na blaszce.
  4. W mleku rozmieszaj mąkę, żółtka i cukier waniliowy. Ugotuj gęsty budyń, który pozostaw do ostygnięcia. Masło zmiksuj z cukrem pudrem do osiągnięcia pianki, dodawaj łyżka po łyżce ostygnięty budyń i zmiksuj na gładki krem, którym posmaruj ostygnięte ciasto.
  5. Na wierzch ubij w kąpieli wodnej białka z cukrem i sokiem z cytryny. Pianka powinna być sztywna i się ładnie rozcierać. Posmaruj nią ciasto jak jeszcze jest ciepła. 
  6. Pozostaw do ostygnięcia i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny aby porządnie stężało. Wierzch ozdób tartą czekoladą.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj