Najsmaczniejsze mięso z ziemniakami pieczone w całości - tajemnica kryje się w marynacie

Przepis Najsmaczniejsze mięso z ziemniakami pieczone w całości - tajemnica kryje się w marynacie

Dodał: NajKasia, 23.1.2022

Kategorie: Mięso wieprzowe, Mięso, Obiad, Pora dnia, Kolacja

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Świetny pomysł na coś dobrego na niedzielny obiad. Ziemniaki są ciekawie pokrojone i tworzą ładny design na talerzu. Koniecznie spróbuj, smakuje fantastycznie.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 23.1.2022

Kategorie: Mięso wieprzowe, Mięso, Obiad, Pora dnia, Kolacja

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Na 1 kg mięsa potrzebujemy:

1 szt.cebula
3 ząbkiczosnku
2 łyżeczkisoli
do smakuprzyprawy
1 łyżeczkaulubionych przypraw do mięsa
1 łyżkasosu pomidorowego
2 łyżkiketchupu
50 mlsosu sojowego
3 łyżkiśmietany
1 łyżkamusztardy
700 gziemniaków
do smakuprzyprawa do ziemniaków
2 łyżkioleju

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Najpierw przygotuj marynatę. Śmietanę wymieszaj z sosem sojowym, musztardą, ketchupem, sosem pomidorowym, dodaj ulubione przyprawy do mięsa, pieprz, sól, wyciśnięty przez praskę czosnek i bardzo drobno pokrojoną cebulę. 
  2. Mięso umyj, osusz i pokrój na grubsze plastry (nie przekrawaj mięsa całkowicie ale zrób z niego tzw. grzebień). Posmaruj mięso marynatą i odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
  3. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kratkę. W misce wymieszaj je z olejem i przyprawami.
  4. Przygotuj naczynie żaroodporne, które wysmaruj olejem, na środek połóż mięso a po bokach ułóż ziemniaki.
  5. Przykryj folią aluminiową i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około godzinę. Potem zdejmij folię aluminiową i piecz przez kolejne 20 minut.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj