NajPrzepis.pl Desery Rolady Słodkie rolady Najprostsza rolada czekoladowa
Najprostsza rolada czekoladowa
Przepis Najprostsza rolada czekoladowa
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   1.11.2022

Najprostsza rolada czekoladowa

Prosta rolada, którą będą w stanie przygotować nawet osoby początkujące w pieczeniu. Jeśli czekasz na gości to koniecznie przygotuj im coś słodkiego na ząb.

Składniki
4 szt.
jajek
4 łyżki
wody
120 g
cukru
165 g
mąki

Krem:

350 ml
mleka
110 g
cukru
1 op.
cukru waniliowego
40 g
budyniu waniliowego
200 g
masła
kakao do smaku

Do ozdoby:

czekolada
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Żółtka zmiksuj z cukrem na piankę, dodaj 4 łyżki wody a na koniec drewnianą łyżką mieszaj na przemian z ubitą pianą z białek i mąką.
  2. Ciasto wylej na papier do pieczenia i rozetrzyj tak, aby otrzymać cienką warstwę. Przełóż na obróconą blaszkę.
  3. Piecz w temperaturze 220 stopni przez około 10 minut. Upieczony płat zroluj w ściereczkę i pozostaw do ostygnięcia.
  4. Z mleka, cukru, cukru waniliowego i budyniu waniliowego ugotuj gęsty budyń i pozostaw aby trochę ostygł. Mieszaj od czasu do czasu aby nie zrobiła się na nim skórka.
  5. Ostygnięty budyń zmiksuj z miękkim masłem a gotowy krem wymieszaj z kakao.
  6. Płat ciasta posmaruj kremem kakaowym i zroluj. Gdy rolada stężeje polej ją rozpuszczoną czekoladą i pokrój na kawałki.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz