NajPrzepis.pl Desery Kołacze Jabłecznik Najlepszy przepis na jabłecznik „babie lato“. Wygra ze wszystkimi innymi ciastami.
Najlepszy przepis na jabłecznik „babie lato“. Wygra ze wszystkimi innymi ciastami.
Najlepszy przepis na jabłecznik „babie lato“. Wygra ze wszystkimi innymi ciastami.
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Dziś chciałabym Wam przedstawić przepis na nasz ulubiony jabłecznik. Spróbuj a zobaczysz, że cała rodzina będzie się oblizywać.

NajKasia    ·   14.8.2023

Najlepszy przepis na jabłecznik „babie lato“. Wygra ze wszystkimi innymi ciastami.

Dziś chciałabym Wam przedstawić przepis na nasz ulubiony jabłecznik. Spróbuj a zobaczysz, że cała rodzina będzie się oblizywać.

25 min.
Przygotowanie
55 min.
Gotowanie
Składniki

Przepis na blaszkę 20x30cm:

Ciasto:

180 g
mąki
35 g
cukru pudru
100 g
masła
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
3 szt.
żółtek

Nadzienie jabłkowe:

600 g
startych na tarce jabłek
1 łyżka
budyniu waniliowego
1 łyżeczka
cynamonu

piana z białek:

3 szt.
białek
75 g
cukru pudru
1 łyżka
budyniu waniliowego
do posypania
orzechy (opcjonalnie)
Sposób przepisu
Drukuj
25 min.
Przygotowanie
55 min.
Gotowanie
  1. Wyrób ciasto: wymieszaj mąkę, żółtka, cukier, proszek do pieczenia i masło.
  2. Ciasto rozwałkuj i daj na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blaszkę.
  3. Na cieście ułóż jabłka, które wcześniej zetrzyj na tarce, trochę odciśnij oraz wymieszaj z cynamonem i budyniem.
  4. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę i na koniec delikatnie wymieszaj z łyżką budyniu. Połóż na jabłka. Jeśli chcesz to pianę możesz posypać orzechami
  5. Piecz 30 minut w temperaturze 175 stopni a potem 25 minut w temperaturze 150 stopni.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz