NajPrzepis.pl Najlepsze babeczki z budyniem
Najlepsze babeczki z budyniem
Przepis Najlepsze babeczki z budyniem

Wciąż o nich czytałam, jakie są doskonałe i w końcu postanowiłam spróbować upiec je sama. Okazały się absolutnie fantastyczne i natychmiast zniknęły. Też je pieczesz?

NajKasia    ·   11.12.2020

Najlepsze babeczki z budyniem

Wciąż o nich czytałam, jakie są doskonałe i w końcu postanowiłam spróbować upiec je sama. Okazały się absolutnie fantastyczne i natychmiast zniknęły. Też je pieczesz?

Składniki

Ciasto:

1/4 l
mleka
50 ml
oleju
3 szt.
żółtka
400 g
mąki tortowej
10 łyżeczek
cukier
szczypta
sól
20 g
drożdże

Krem:

3 opakowania
budyń waniliowy Dr. Oetkera (lub inny)
3/4 l
mleka
3 szt.
cukier waniliowy
5-6 łyżek
cukier
180 g
masła

Dodatkowo będą potrzebne:

jajko do posmarowania
cukier puder do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Przygotuj zaczyn z 2 łyżeczek cukru, mleka i drożdży. W misce wymieszaj mąkę, cukier, żółtka, mleko, olej i drożdże, dodając również szczyptę soli. Ciasto odstaw na około godzinę, w czasie której podwoi swoją objętość.
  2. Podczas gdy ciasto rośnie, przygotuj budyń. Po ostygnięciu ubij go z masłem. Następnie włóż go do lodówki.
  3. Zrób wałeczki o średnicy około 1 cm i długości około 20 cm, złóż go na pół, tworząc w ten sposób dwa pasemka. Spleć je i sklej końcówkę, chowając ją pod spód. (Staraj się uformować z ciasta kształt "węża" o grubości palca, a następnie pokrój go na kawałki o długości 20 cm. Zginaj kawałki „węża” na pół i zakręcaj jak wiertło).
  4. Ułóż na blaszce do pieczenia do wyrośnięcia, pomaruj ubitym jajkiem i piecz w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut.
  5. Gdy ostygną, przekrój je na pół, napełnij budyniem i posyp cukrem pudrem. Z podanych proporcji wyjdzie 16 sztuk o długości 10 cm.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz