Najlepsze domowe pikle bez pasteryzowania

Przepis Najlepsze domowe pikle bez pasteryzowania

Dodał: NajKasia, 16.4.2022

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Doskonały dodatek do dań głównych, który możesz przygotować nawet bez długiego pasteryzowania. Nawet początkująca kucharka, która nie ma doświadczenia z robieniem przetworów sobie z tym poradzi.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 16.4.2022

Kategorie:

SKŁADNIKI

2 kgkapusty
1 kgogórków
500 gcebuli
500 gmarchwi
1 kgpapryki w różnych kolorach
1 łyżkacałego pieprzu
70 gsoli
do smakupepperoni
300 mloctu
400 gcukru
4 szt.liści laurowych
1 łyżeczkakwasku cytrynowego
1 łyżeczkawodorosiarczynu potasu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Najpierw przygotuj wszystkie składniki, które potrzebujesz do zrobienia pikli. Umyj, obierz i pokrój w cienkie plastry. Kapustę możesz zetrzeć na tarce na dużych oczkach lub użyć tarki do ogórków. Wszystkie warzywa wymieszaj razem w misce.
  2. W drugiej misce wymieszaj sól, cukier, pieprz, połamane liście laurowe, kwasek cytrynowy i wodorosiarczyn potasu. Wodorosiarczyn potasu kupisz w sklepie, z artykułami do produkcji wina lub w niektórych większych supermarketach.
  3. Tą mieszanką posyp warzywa, dodaj ocet i wszystko razem wymieszaj. Najlepiej rękoma. Tak wymieszane warzywa odstaw na 6-7 godzin, aby puściły sok a potem pracuj z nimi dalej.
  4. Warzywa włóż do słoików aż do wierzchu i zalej je jeszcze sokiem, który został w misce. Jeśli chcesz, możesz do każdego słoika dodać pikantną pepperoni.
  5. Słoiki dokładnie zamknij i pozostaw w chłodnym miejscu na kilka tygodni, około 4-6.
  6. Po 4-6 tygodniach możesz konsumować pikle.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj