NajPrzepis.pl Najlepsze domowe pikle bez pasteryzowania
Najlepsze domowe pikle bez pasteryzowania
Przepis Najlepsze domowe pikle bez pasteryzowania
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Doskonały dodatek do dań głównych, który możesz przygotować nawet bez długiego pasteryzowania. Nawet początkująca kucharka, która nie ma doświadczenia z robieniem przetworów sobie z tym poradzi.

NajKasia    ·   16.4.2022

Najlepsze domowe pikle bez pasteryzowania

Doskonały dodatek do dań głównych, który możesz przygotować nawet bez długiego pasteryzowania. Nawet początkująca kucharka, która nie ma doświadczenia z robieniem przetworów sobie z tym poradzi.

Składniki
2 kg
kapusty
1 kg
ogórków
500 g
cebuli
500 g
marchwi
1 kg
papryki w różnych kolorach
1 łyżka
całego pieprzu
70 g
soli
do smaku
pepperoni
300 ml
octu
400 g
cukru
4 szt.
liści laurowych
1 łyżeczka
kwasku cytrynowego
1 łyżeczka
wodorosiarczynu potasu
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Najpierw przygotuj wszystkie składniki, które potrzebujesz do zrobienia pikli. Umyj, obierz i pokrój w cienkie plastry. Kapustę możesz zetrzeć na tarce na dużych oczkach lub użyć tarki do ogórków. Wszystkie warzywa wymieszaj razem w misce.
  2. W drugiej misce wymieszaj sól, cukier, pieprz, połamane liście laurowe, kwasek cytrynowy i wodorosiarczyn potasu. Wodorosiarczyn potasu kupisz w sklepie, z artykułami do produkcji wina lub w niektórych większych supermarketach.
  3. Tą mieszanką posyp warzywa, dodaj ocet i wszystko razem wymieszaj. Najlepiej rękoma. Tak wymieszane warzywa odstaw na 6-7 godzin, aby puściły sok a potem pracuj z nimi dalej.
  4. Warzywa włóż do słoików aż do wierzchu i zalej je jeszcze sokiem, który został w misce. Jeśli chcesz, możesz do każdego słoika dodać pikantną pepperoni.
  5. Słoiki dokładnie zamknij i pozostaw w chłodnym miejscu na kilka tygodni, około 4-6.
  6. Po 4-6 tygodniach możesz konsumować pikle.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz