Najlepsze cukiniowe bułeczki, które są świeże również na drugi dzień

Przepis Najlepsze cukiniowe bułeczki, które są świeże również na drugi dzień
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Bułeczki zwykle piekę z kaszy lub ze skwarkami, ale tym razem kaszę i skwarki zastąpiłam cukinią. Warto spróbować.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

100 mlmleka
1/2 kostkidrożdży
1/2 łyżeczkicukru kryształ
150 gcukinii
2 łyżeczkisoli
300 g (według potrzeb)mąka
100 gśmietany
1 szt.żółtko

Ponadto:

2 szt.cebuli
2 łyżkioleju
150 gcukinii
1 łyżeczkasoli
50 gmasła
do posmarowaniajajko

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Klasycznie przygotuj zaczyn, dodaj pozostałe składniki i wyrób gładkie, nieklejące się ciasto, które pozostaw do wyrośnięcia pod bawełnianą ściereczką w pokojowej temperaturze.
  2. Cukinię do ciasta zetrzyj na tarce i pozostaw na chwilę, aby puściła wodę, którą odlej a cukinię odciśnij w rękach. 
  3. Na nadzienie przygotuj cukinię, którą zetrzyj na tarce i posól. Znowu odstaw na chwilę, aby puściła wodę, którą odlej.
  4. Cebulę pokrój drobno i podsmaż na odrobinie oleju na złoto. Pozostaw do ostygnięcia, dodaj odciśniętą cukinię , rozpuszczone masło oraz sól i wymieszaj.
  5. Ciasto rozwałkuj na stolnicy, nałóż  1/3 cukiniowej mieszanki, złóż krawędzie ciasta do środka, rozwałkuj i powtórz cały proces 3x - powstanie w ten sposób ładne warstwowe ciasto. Na końcu rozwałkuj na płat o grubości około 2 cm, wykrój kółeczka, które połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj po wierzchu roztrzepanym żółtkiem i włóż do wcześniej nagrzanego piekarnika.
  6. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut - obserwuj.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj