NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Urodziny Przekąski Najlepsze cukiniowe bułeczki, które są świeże również na drugi dzień
Najlepsze cukiniowe bułeczki, które są świeże również na drugi dzień
Przepis Najlepsze cukiniowe bułeczki, które są świeże również na drugi dzień
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Bułeczki zwykle piekę z kaszy lub ze skwarkami, ale tym razem kaszę i skwarki zastąpiłam cukinią. Warto spróbować.

NajKasia    ·   13.9.2021

Najlepsze cukiniowe bułeczki, które są świeże również na drugi dzień

Bułeczki zwykle piekę z kaszy lub ze skwarkami, ale tym razem kaszę i skwarki zastąpiłam cukinią. Warto spróbować.

55 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki
100 ml
mleka
1/2 kostki
drożdży
1/2 łyżeczki
cukru kryształ
150 g
cukinii
2 łyżeczki
soli
300 g (według potrzeb)
mąka
100 g
śmietany
1 szt.
żółtko

Ponadto:

2 szt.
cebuli
2 łyżki
oleju
150 g
cukinii
1 łyżeczka
soli
50 g
masła
do posmarowania
jajko
Sposób przepisu
Drukuj
55 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
  1. Klasycznie przygotuj zaczyn, dodaj pozostałe składniki i wyrób gładkie, nieklejące się ciasto, które pozostaw do wyrośnięcia pod bawełnianą ściereczką w pokojowej temperaturze.
  2. Cukinię do ciasta zetrzyj na tarce i pozostaw na chwilę, aby puściła wodę, którą odlej a cukinię odciśnij w rękach. 
  3. Na nadzienie przygotuj cukinię, którą zetrzyj na tarce i posól. Znowu odstaw na chwilę, aby puściła wodę, którą odlej.
  4. Cebulę pokrój drobno i podsmaż na odrobinie oleju na złoto. Pozostaw do ostygnięcia, dodaj odciśniętą cukinię , rozpuszczone masło oraz sól i wymieszaj.
  5. Ciasto rozwałkuj na stolnicy, nałóż  1/3 cukiniowej mieszanki, złóż krawędzie ciasta do środka, rozwałkuj i powtórz cały proces 3x - powstanie w ten sposób ładne warstwowe ciasto. Na końcu rozwałkuj na płat o grubości około 2 cm, wykrój kółeczka, które połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj po wierzchu roztrzepanym żółtkiem i włóż do wcześniej nagrzanego piekarnika.
  6. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut - obserwuj.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz