Najlepsze ciasto pijany Izydor - krem bez miksowania nad parą

Dodał: NajKasia, 21.1.2022
Kategorie: Urodziny, Świąteczne wypieki, Kołacze, Desery, Ciastka, Boże Narodzenie, Wielkanoc
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIEPrześlij zdjęcie i pochwal się
Tradycyjne ciasto pijany Izydor przygotowuje się tak, że krem miksuje się w kąpieli wodnej. Jest to wymagające pod względem przygotowania więc wypróbowałam przepis, w którym to jest prostsze. Jest fantastyczny, Spróbuj.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Dodał: NajKasia, 21.1.2022
Kategorie: Urodziny, Świąteczne wypieki, Kołacze, Desery, Ciastka, Boże Narodzenie, Wielkanoc
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
SKŁADNIKI
Ciasto:
150 gcukru pudru
150 gmasła
4 szt.jajek
120 gmielonych orzechów włoskich
70 gmąki
1 małe op.proszku do pieczenia
1 łyżkakakao
Warstwa orzechowa:
200 gmielonych orzechów włoskich
do smakucukier puder
150 mlrumu
1 op.cukru waniliowego
Krem:
300 mlmleka
1 op.budyniu
2 łyżkikakao
1 szt.żółtko
300 gmasła
5 łyżekcukru kryształ
Ponadto:
do smakudżem
według potrzebpolewa czekoladowa
- Żółtka z cukrem i masłem ubij na piankę. Dodaj orzechy, mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do mieszanki z żółtek.
- Przygotowane ciasto daj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny - obserwuj.
- Warsywę orzechową przygotuj w ten sposób, że orzechy wymieszaj z cukrem, rumem i cukrem waniliowym. Równomiernie rozłóż na ostygniętym cieście, które wcześniej posmaruj dżemem.
- Na warstwę orzechową daj krem - w mleku rozpuść cukier, dodaj budyń waniliowy, żółtko i kakao. Ugotuj gęsty budyń, które od czasu do czasu mieszając pozostaw do ostygnięcia. Potem łyżka po łyżce dodawaj go do zmiksowanego masła.
- Wierzch całego ciasta polej polewą czekoladową.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Nejlepší opilý Izidor - krém bez šlehání nad párou.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Najlepší opitý Izidor - krém bez šľahania nad parou.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Der beste und einfachste betrunkene Isidor – ohne Wasserbad zubereitet an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Részeges Izidor szelet – egyszerű krémmel, gőzfürdő nélkül.
KOMENTARZE DO PRZEPISU