Najlepsze ciasto pijany Izydor - krem bez miksowania nad parą

Przepis Najlepsze ciasto pijany Izydor - krem bez miksowania nad parą
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Tradycyjne ciasto pijany Izydor przygotowuje się tak, że krem miksuje się w kąpieli wodnej. Jest to wymagające pod względem przygotowania więc wypróbowałam przepis, w którym to jest prostsze. Jest fantastyczny, Spróbuj.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

150 gcukru pudru
150 gmasła
4 szt.jajek
120 gmielonych orzechów włoskich
70 gmąki
1 małe op.proszku do pieczenia
1 łyżkakakao

Warstwa orzechowa:

200 gmielonych orzechów włoskich
do smakucukier puder
150 mlrumu
1 op.cukru waniliowego

Krem:

300 mlmleka
1 op.budyniu
2 łyżkikakao
1 szt.żółtko
300 gmasła
5 łyżekcukru kryształ

Ponadto:

do smakudżem
według potrzebpolewa czekoladowa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Żółtka z cukrem i masłem ubij na piankę. Dodaj orzechy, mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do mieszanki z żółtek.
  2. Przygotowane ciasto daj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny - obserwuj. 
  3. Warsywę orzechową przygotuj w ten sposób, że orzechy wymieszaj z cukrem, rumem i cukrem waniliowym. Równomiernie rozłóż na ostygniętym cieście, które wcześniej posmaruj dżemem.
  4. Na warstwę orzechową daj krem - w mleku rozpuść cukier, dodaj budyń waniliowy, żółtko i kakao. Ugotuj gęsty budyń, które od czasu do czasu mieszając pozostaw do ostygnięcia. Potem łyżka po łyżce dodawaj go do zmiksowanego masła.
  5. Wierzch całego ciasta polej polewą czekoladową.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj