NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Urodziny Najlepsze ciasto pijany Izydor - krem bez miksowania nad parą
Najlepsze ciasto pijany Izydor - krem bez miksowania nad parą
Przepis Najlepsze ciasto pijany Izydor - krem bez miksowania nad parą
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Tradycyjne ciasto pijany Izydor przygotowuje się tak, że krem miksuje się w kąpieli wodnej. Jest to wymagające pod względem przygotowania więc wypróbowałam przepis, w którym to jest prostsze. Jest fantastyczny, Spróbuj.

NajKasia    ·   21.1.2022

Najlepsze ciasto pijany Izydor - krem bez miksowania nad parą

Tradycyjne ciasto pijany Izydor przygotowuje się tak, że krem miksuje się w kąpieli wodnej. Jest to wymagające pod względem przygotowania więc wypróbowałam przepis, w którym to jest prostsze. Jest fantastyczny, Spróbuj.

45 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

150 g
cukru pudru
150 g
masła
4 szt.
jajek
120 g
mielonych orzechów włoskich
70 g
mąki
1 małe op.
proszku do pieczenia
1 łyżka
kakao

Warstwa orzechowa:

200 g
mielonych orzechów włoskich
do smaku
cukier puder
150 ml
rumu
1 op.
cukru waniliowego

Krem:

300 ml
mleka
1 op.
budyniu
2 łyżki
kakao
1 szt.
żółtko
300 g
masła
5 łyżek
cukru kryształ

Ponadto:

do smaku
dżem
według potrzeb
polewa czekoladowa
Sposób przepisu
Drukuj
45 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
  1. Żółtka z cukrem i masłem ubij na piankę. Dodaj orzechy, mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do mieszanki z żółtek.
  2. Przygotowane ciasto daj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny - obserwuj. 
  3. Warsywę orzechową przygotuj w ten sposób, że orzechy wymieszaj z cukrem, rumem i cukrem waniliowym. Równomiernie rozłóż na ostygniętym cieście, które wcześniej posmaruj dżemem.
  4. Na warstwę orzechową daj krem - w mleku rozpuść cukier, dodaj budyń waniliowy, żółtko i kakao. Ugotuj gęsty budyń, które od czasu do czasu mieszając pozostaw do ostygnięcia. Potem łyżka po łyżce dodawaj go do zmiksowanego masła.
  5. Wierzch całego ciasta polej polewą czekoladową.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz