NajPrzepis.pl Desery Babki Najlepsza marchewkowo-orzechowa babka
Najlepsza marchewkowo-orzechowa babka
Przepis Najlepsza marchewkowo-orzechowa babka
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Chyba stuletni przepis na tę babkę był włożony do mojej starej książki kucharskiej. Polecam spróbować każdemu. Dodaję również cynamon, jest delikatna i bardzo łatwa do przygotowania.

NajKasia    ·   9.7.2022

Najlepsza marchewkowo-orzechowa babka

Chyba stuletni przepis na tę babkę był włożony do mojej starej książki kucharskiej. Polecam spróbować każdemu. Dodaję również cynamon, jest delikatna i bardzo łatwa do przygotowania.

35 min.
Przygotowanie
60 min.
Gotowanie
Składniki
80 g
masła
115 g
cukru
3 szt.
jajek
150 ml
mleka
60 g
mielonych orzechów
300 g
startej marchewki
200 g
mąki
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
2 szczypta
sody spożywczej
2 łyżeczki
cynamonu
skórka z cytryny
Sposób przepisu
Drukuj
35 min.
Przygotowanie
60 min.
Gotowanie
  1. Miękkie masło utrzyj z cukrem, dodaj żółtka, zmiksuj. Dodaj mleko oraz obraną i startą na tarce na drobnych oczkach marchew.
  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i orzechami. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj ciasto. Dodaj cynamon i skórkę z cytryny.
  3. Ciasto wlej do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy na babkę. Równomiernie wygładź.
  4. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około godzinę.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz