Nadziewane twarogowe rogaliki jak z czasopisma

Przepis Nadziewane twarogowe rogaliki jak z czasopisma

Dodał: NajKasia, 24.5.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Te rogaliki naprawdę mi się udały. Muszę się pochwalić, że gdy wyjęłam je z piekarnika to były tak niewiarygodnie piękne, że aż szkoda było je jeść. Poczęstowałam nimi też gości i bardzo je chwalili. Ciasto jest bardzo kruche, delikatne a z twarogowym nadzieniem są po prostu pyszne. Do ciasta daję i proszek do pieczenia i drożdże. Ciasto jest wtedy o wiele bardziej puszyste. Nadziewałam je twarogiem ale ze zwyczajną domową marmoladą też są smaczne a w razie kryzysu może też być nutella (dla mnie są wtedy ekstremalnie słodkie ale jeśli masz chęć to możesz takie zrobić).

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 24.5.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

500 gmąki
42 gświeżych drożdży
2 szt.żółtka
2 łyżkicukru pudru
250 mlmleka
1/2 małego op.proszku do pieczenia
20 mloleju
szczyptasoli

Nadzienie:

twaróg
jajko
cukier waniliowy
cukier cynamonowy
rodzynki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Przesianą mąkę, rozdrobnione drożdże, żółtka, cukier puder, mleko, proszek do pieczenia, olej oraz szczyptę soli daj do miski i wyrób ciasto.
  2. Mieszaj je przez około 15-20 min.
  3. Podziel je na 8 części.  W międzyczasie przygotuj nadzienie twarogowe (twaróg, jajka, cukier waniliowy, cukier cynamonowy i rodzynki). Oczywiście możesz też zrobić jakieś inne nadzienie - orzechowe, makowe
  4. Każdą część rozwałkuj i rozetnij ją na 4 trójkąty, na które daj trochę nadzienia. Uformuj rogaliki.
  5. Rozłóż je na posmarowaną blaszkę daleko od siebie (ewentualnie możesz użyć papieru do pieczenia). Posmaruj je roztrzepanym białkiem i pozostaw na 10 minut do wyrośnięcia. Piecz w temperaturze 180°C przez około 10-15 minut (aż sie zaróżowią).

Źródło: Vaření a pečení s radostí

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj