Nadziewane knedle ziemniaczane

Przepis Nadziewane knedle ziemniaczane

Dodał: NajKasia, 29.3.2021

Kategorie: Obiad, Pora dnia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Mogłabym je jeść właściwie codziennie :)

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 29.3.2021

Kategorie: Obiad, Pora dnia

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

600 gziemniaków
1 szt.jajko wielkość S
120 gmąki
50 gkaszy dla dzieci
2 łyżeczkisoli
3 szt.kiełbasy (np. śląskiej)
1 szt.cebula
1 łyżkasmalcu
do smakupieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ziemniaki ugotuj ze skórką aż będą miękkie. Pozostaw do ostygnięcia i obierz je.
  2. Przygotuj nadzienie:
    Na patelnię daj smalec, dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę, pokrojoną w kostkę cebulę oraz pieprz i podsmaż. Mieszankę pozostaw do ostygnięcia. Potem zmiel mieszankę w maszynce do mięsa.
  3. Obrane ziemniaku zetrzyj na drobnej tarce lub zmiel w maszynce. Dodaj jajka, sól, mąkę i kaszkę dla dzieci i wyrób średnio gęste, nieklejące się ciasto. Podziel je na dwie połowy i z każdej z nich uformuj "węża". Nożem kuchennym krój kółeczka o szerokości około 2 cm. Lekko zwilżoną dłonią rozgniataj kółeczka i do środka każdego z nich daj kuleczkę nadzienia. Zrób kulkę, którą ugotuj.
  4. We wrzącej osolonej wodzie gotuj około 5 minut . Podany czas jest tylko orientacyjny i zależy od wielkości knedlików. Podawaj z podsmażoną cebulką, kapustą lub skwarkami.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj