Nadziewane kakaowe bułeczki budyniowe

Przepis Nadziewane kakaowe bułeczki budyniowe

Dodał: NajKasia, 10.3.2022

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Doskonałe kakaowe bułeczki budyniowe. Z ciastem pracuje się luksusowo a efekt jest wspaniały i niewiarygodnie smaczny.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 10.3.2022

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

1 kgmąki
100 gcukru
100 mloleju
1/2 lmleka
2 szt.białek (żółtka do posmarowania)
2 kostkidrożdży
1 małe op.proszku do pieczenia
szczyptasoli

Nadzienie:

1/2 lmleka
250 gcukru
1 op.cukru waniliowego
250 gmargaryny
2 op.budyniu
4 łyżkikakao

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ciasto drożdżowe przygotuj w klasyczny sposób, tylko nie dodawaj całych jajek a tylko białka. Żółtka zostaw do potarcia.
  2. Z ciasta zrób 3 kuleczki, które podziel na połówki - tj. otrzymasz 6 szt. Ciasta rozwałkuj na taką samą wielkość i posmaruj je budyniem. Zroluj i spleć po dwie rolady w warkocz.
  3. Przełóż na blaszkę i posmaruj roztrzepanymi żółtkami, które rozcieńcz odrobiną mleka. Z porcji wyjdą 3 klasyczne bułeczki budyniowe. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni 30-40 minut.
  4. Budyń:
    Klasycznie ugotuj w mleku z cukrem budyń waniliowy, dodaj kakao i lekko ostygnięty budyń wymieszaj z margaryną lub masłem.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj