Mięso wieprzowe z porem i ziemniaki z sosem tatarskim

Przepis Mięso wieprzowe z porem i ziemniaki z sosem tatarskim

Dodał: NajKasia, 16.7.2021

Kategorie: Mięso wieprzowe, Mięso, Obiad, Pora dnia, Kolacja

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Mięso wieprzowe z porem i ziemniaki z sosem tatarskim
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Baaaaardzo dobrze wiem, że jak przygotowuję te ziemniaki to właściwie wszystkim jest obojętne co do nich podaję. Zjadają je najszybciej jak potrafią i lecą do kuchni, żeby wziąć z blaszki kilka ostatnich pozostałych kawałków.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Mięso wieprzowe z porem i ziemniaki z sosem tatarskim

Dodał: NajKasia, 16.7.2021

Kategorie: Mięso wieprzowe, Mięso, Obiad, Pora dnia, Kolacja

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Mięso:

około 750 gudźca wieprzowego (na grubsze paski)
1 szt.średnio duża cebula (na paski)
3 ząbkiczosnku (na plasterki)
kawałekświeżego pora (na plasterki)
1 łyżkamielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczkimielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczkasoli
olej
woda

Ziemniaki:

600 gziemniaków (najbardziej lubię typ do gotowania "A", brać)
2 łyżkisosu tatarskiego
1 łyżkaoleju
1 łyżeczkamielonej słodkiej papryki
1/4 łyżeczkimielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczkisoli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Na oleju krótko podsmaż mięso aż nabierze czerwonego koloru, posyp mieloną papryką, podsmaż, dodaj cebulę, sól, mielony pieprz, zalej wodą i duś pod pokrywką aż będzie miękkie. Następnie dodaj czosnek i por i jeszcze lekko podduś. W zależności od potrzeb możesz dodać mąkę aby zagęścić wytopiony tłuszcz na sos.
  2. Obrane ziemniaki umyj, pokrój na ćwiartki albo na sześć części (zależy od wielkości), włóż do miski, zalej zimną wodą i pozostaw aby się "moczyły" przez około 10 minut. Potem ziemniaki odcedź i osusz w ściereczce.
  3. W misce wymieszaj sos tatarski, olej, mieloną paprykę, mielony pieprz i sól, tym wszystkim posyp ziemniaki. Ręką dokładnie wymieszaj i kładź pojedynczo na blaszkę z papierem do pieczenia przeciętą stroną w górę. Piecz przez około 40 minut w temperaturze 170 stopni.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj