Miękkie pierniczki świąteczne

Przepis Miękkie pierniczki świąteczne
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Czas pędzi jak szalony i zbliża się jeden z najpiękniejszych momentów w całym roku - Boże Narodzenie. Dla wielu z nas mają jest to bardzo ważny czas przeżywania miłości w gronie najbliższych. Na naszych stołach ponownie stoi tradycyjny wieniec adwentowy z czterema świecami, które są symbolem oczekiwania na Boże Narodzenie. Tak samo symbolem świąt są tradycyjne pierniczki. Mam mnóstwo wypróbowanych przepisów, ale te najlepsze i najbardziej miękkie poznałam dopiero niedawno. Dlatego chcę się z Wami tym przepisem podzielić.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

SKŁADNIKI

125 gmargaryny
190 gcukru pudru
3 szt.jajek
125 gmiodu
1 łyżeczkamielonego cynamonu
1/2 łyżeczkimielonych goździków
1 łyżeczkasody spożywczej
1 łyżkakakao
500 gmąki tortowej
1 łyżkaprzyprawy do piernika

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Miękką margarynę utrzyj z cukrem. Dodawaj po jedym jajka a potem miód, mieszaj dalej mikserem.
  2. Następnie dodaj przyprawę do piernika, kakao i wymieszaj. Do tej ciekłej mieszanki stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z sodą spożywczą (ja dodaję przez sitko). Przemieszaj drewnianą łyżką i stopniowo wraz z dodawaną mąką ciasto będzie gęstnieć. Wyrób aż będzie gładkie (już rękoma).
  3. Wyrobione ciasto pozostaw na 24 godz. w zimnym miejscu.
  4. Ciasto podziel na 4 części i jedną po drugiej rozwałkuj i wycinaj foremkami kształty.
  5. Ułóż na papierze do pieczenia. Piecz w 170 stopniach, mniej więcej 15 minut. Po upieczeniu każdy kawałek natrzyj roztrzepanym jajkiem.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj