Mięciutkie pardubickie pierniki z powidłami

Przepis Mięciutkie pardubickie pierniki z powidłami
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Mięciutkie pardubickie pierniki z powidłamiPrzepis Mięciutkie pardubickie pierniki z powidłamiPrzepis Mięciutkie pardubickie pierniki z powidłamiPrzepis Mięciutkie pardubickie pierniki z powidłamiPrzepis Mięciutkie pardubickie pierniki z powidłami
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Magia Bożego Narodzenia polega również na pieczeniu słodkich przysmaków, którymi pachnie cały dom. Spróbuj upiec fantastyczne pardubickie pierniczki. Na pewno się w nich zakochasz tak jak ja. Polewa jest z czekolady a nadzienie z powideł.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Mięciutkie pardubickie pierniki z powidłamiPrzepis Mięciutkie pardubickie pierniki z powidłamiPrzepis Mięciutkie pardubickie pierniki z powidłamiPrzepis Mięciutkie pardubickie pierniki z powidłamiPrzepis Mięciutkie pardubickie pierniki z powidłami
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Syrop:

1/2 kgcukru
250 mlwody
1 łyżeczkasody spożywczej

Ciasto:

1 kgmąki
190 gmiodu
40 gdżemu/powideł
2 szt.jajek
10 gamoniaku
1/2 małego op.proszku do pieczenia
1 łyżeczkacynamonu

Do nadziewania:

powidła śliwkowe
kilka upieczonych pierników
mielone orzechy włoskie
rum
zagotowana woda
polewa czekoladowa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Piekłam z połowy ilości składników, ale po tym jak na talerzu zostało mi tylko 10 pierniczków stwierdziłam że spokojnie mogłam zrobić ciasto z całej porcji.
  2. Syrop trzeba zrobić dzień wcześniej. DO wody dodaj cukier i sodę. Doprowadź do wrzenia (gotuj około 5 minut). Odstaw i pozostaw do ostygnięcia. Ostygnięty syrop włóż do lodówki.
  3. Na drugi dzień przygotuj ciasto. Wszystkie składniki na ciasto daj do miski, dodaj syrop z lodówki i wyrób kulkę. Kulkę ciasta odłóż do lodówki na co najmniej 4 godziny.
  4. Potem rozwałkuj ciasto na cieńszy płat, z którego wykrawaj różne kształty. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i upiecz. Piecz w  160 stopniach przez około 10 minut (obserwuj). Nie piecz za długo aby nie były zbyt twarde.
  5. Po upieczeniu nie przekładaj od razu z gorącej blaszki ponieważ są miękkie i możesz je zdeformować. Trwadnieją podczas stygnięcia. Po całkowitym ostygnięciu sklej je dżemem. Ja do nadziewania użyłam powideł  w ten sposób, że do kilku rozkruszonych pierniczków dodałam trochę mielonych orzechów, powidła oraz rum a jak było zbyt gęste to dolałam jeszcze zagotowanej wody.
  6. Na koniec ozdobiłam je czekoladą.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj