Mięciutkie maślane rożki - na słono i na słodko

Przepis Mięciutkie maślane rożki - na słono i na słodko

Dodał: NajKasia, 9.3.2022

Kategorie: Kołacze, Desery

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Doskonałe rogaliki nadziewane czekoladą i dżemem. Możesz je również nadziewać na słono, na przykład tartym serem, szynką, boczkiem albo nawet przecierem pomidorowym i przyprawą do pizzy.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 9.3.2022

Kategorie: Kołacze, Desery

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

1 kubek (200 ml)mleka
1/4 kubkaoleju
1 szt.jajko
1 łyżkacukru
1 łyżeczkasoli
3 kubkimąki
1 op.suszonych drożdży
do posmarowaniażółtko
do posmarowaniamasło

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Mleko wymieszaj z olejem, jajkiem, solą i cukrem. Dodaj mąkę wymieszaną z suszonymi drożdżami i wyrób kulkę ciasta, którą pozostaw do wyrośnięcia. Czas na jaki należy zostawić ciasto do wyrośnięcia zależy od temperatury w pomieszczeniu.
  2. Gcy ciasto podwoi swoją objętość to znaczy że jest wyrośnięte.
  3. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie połowy i każdą część rozwałkuj na grubszy okrąg. Pokrój na trójkąty, na szerszą część połóż nadzienie (ja użyłam startej czekolady) i zroluj. Roluj od szerszej części do węższej.
  4. Ułóż na blaszce posmarowanej masłem i potrzyj rogaliki roztrzepanym jajkiem. Piecz w temperaturze 180 stopni aż będą złociste, około 20 minut - obserwuj.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj