Makowiec z tartymi jabłkami i pierzynką z białek

Przepis Makowiec z tartymi jabłkami i pierzynką z białek

Dodał: NajKasia, 12.9.2021

Kategorie: Kołacze, Desery

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Fantastyczny makowiec z tartymi jabłkami i pierzynką z białek. Kocham makowce, ciasta z makiem, rolady z makiem, drożdżówki z makiem. Mak to mój ulubiony składnik w słodkich deserach. Kocham nawet kluski na parze z makiem.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 12.9.2021

Kategorie: Kołacze, Desery

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

250 gmąki
100 gcukru pudru
120 gmasła
2 szt.żółtek
szczyptasoli
1/2 małego op.proszku do pieczenia
2 łyżkiśmietany

Nadzienie:

300 gmielonego maku
200 gcukru pudru
300 mlmleka
2 szt.żółtek
1 szt.skórka z cytryny
2 szt.jabłko
2 łyżkibułki tartej

Pianka:

4 szt.białek
200 gcukru kryształ
1 łyżkacukru pudru

Ponadto potrzebujemy:

4 łyżkidżemu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Najpierw przygotuj nadzienie. Zagotuj mleko z cukrem. Gdy mleko wrze odstaw je z ognia i dodaj mielony mak. Wymieszaj i gotuj dopóki nie osiągniesz gęstej masy. Odstaw i pozostaw do ostygnięcia. Potem dodaj żółtka, starte jabłka oraz skórkę z cytryny a na koniec również bułkę tartą aby zagęścić masę.
  2. Ciasto przygotuj mieszając razem wszystkie składniki, Potem rozwałkuj je do wymiarów blaszki (około 25x35cm) i przenieś za pomocą wałeczka na blaszkę.
  3. Ciasto piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 6 minut. 
  4. Podpieczone ciasto posmaruj dżemem i nałóż na nie nadzienie makowe. Ładnie wyrównaj i daj żeby się dalej piekło.
  5. Piecz przez kolejne 15 minut. Gdy ciasto się piecze przygotuj pianę z białek.
  6. Białka ubij ze szczyptą soli i stopniowo podczas ubijania dodawaj cukier kryształ. Miksuj dopóki nie osiągniesz sztywnej piany. Po 15 minutach wyjmij ciasto z piekarnika i nałóż na nie pianę z białek,którą jeszcze poprósz cukrem pudrem.
  7. Włóż z powrotem do piekarnika i piecz dopóki piana nie uzyska ładnego złocistego koloru. Po upieczeniu pozosta do ostygnięcia i możesz kroić.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj