NajPrzepis.pl Desery Kołacze Makowiec z mirabelkami i migdałami
Makowiec z mirabelkami i migdałami
Przepis Makowiec z mirabelkami i migdałami
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Delikatny, lekki i bardzo smaczny. Śliwki mirabelki dostałam od sąsiadki, spokojnie możesz również użyć malin lub jeżyn, właściwie potrafię sobie wyobrazić to ciasto również z morelami albo z brzoskwiniami. Koniecznie spróbuj.

NajKasia    ·   15.8.2023

Makowiec z mirabelkami i migdałami

Delikatny, lekki i bardzo smaczny. Śliwki mirabelki dostałam od sąsiadki, spokojnie możesz również użyć malin lub jeżyn, właściwie potrafię sobie wyobrazić to ciasto również z morelami albo z brzoskwiniami. Koniecznie spróbuj.

20 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
Składniki
500 g
mirabelek
150 g
migdałów
3 szt.
jajek
150 g
cukru pudru
125 g
masła
250 ml
mleka
1 op.
cukru waniliowego
250 g
mąki
100 g
mielonego maku
1 op.
skórki z cytryny
1 op.
proszku do pieczenia
Sposób przepisu
Drukuj
20 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
  1. Mirabelki przetnij na pół i odstaw na bok. 
  2. Jajka ubij z cukrem i masłem do osiągnięcia pianki, dodaj cukier waniliowy, mleko, skórkę z cytryny a na koniec drewnianą łyżką wymieszaj mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i mielonym makiem. 
  3. Przygotowane ciasto nałóż na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blaszkę a na wierzchu ułóż przygotowane mirabelki.
  4. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut - obserwuj.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz